Niagara 2, Victoria Falls: bűvös Sun-processzorok

Kovács Attila, 2007. július 7. 10:16

A Sun Microsystems Kft. július 6-án tartott technikai sajtótájékoztatóján két aktuális termékfejlesztési témában - Sun Blade 6000 pengekiszolgáló, ill. új processzorok: Niagara 2 (Sun UltraSparc T2), Victoria Falls - ismertette a legújabb híreket, eredményeket Fischer Erik, a cég műszaki igazgatója (principal engineer). Az esemény házigazdája Kristóf Judit, a kft. marketingigazgatója volt.

A vezető számítógépgyártók szinte már "örökös" processzorversenyében újabb nagy dobásnak számít az állítólag már szeptember hónapban "dobozba" kerülő Sun UltraSparc T2 hivatalos nevű, a Sun berkein belül Niagara 2-nek nevezett processzor. Néhány fő jellemző: 64 kontextus kezelése; a magok lényegi részei a T1-hez képest megduplázódtak; a T2 kódütemezőjének kialakítása eltér a T1-étől; a Niagara 2 a korábbi Niagara 1-gyel azonos számú, nyolc magot tartalmaz, azonban ezek négy helyett egyenként nyolc programfonalat (thread) képesek feldolgozni; a magok a T1-hez hasonlók, ugyanolyan egyszerűek maradtak;
minden core rendelkezik egy egyutas lebegőpontos feldolgozó egységgel és a magon belül koprocesszorként telepített crypto/titkosító egységgel; elődjéhez képest kisebb hűtőteljesítményt igényel; fogyasztása kb. 70 Watt lesz; magasabb az órajel: 1,4-1,6 GHz; két  darab 10 GHz-es Ethernet vezérlő és két PCI Express vezérlő is integrálva van a chipen. Várhatóan ez év őszén a az egy rack magasságú Sun Fire T5320 és a két rack méretű T5340  gépekben jelenik meg az új processzor. Ezekben a Sun gépekben rackenként a korábbiaknál lényegesen több diszk egység helyezhető el (8 diszk/rack).

Hírek szerint 2008 elején jelenhet meg a Sun Victoria Falls kódnevű új processzora, amely két Niagara 2 egy SMP rendszerbe való "összekötését" jelenti. Kapacitása: max. négyprocesszoros konfiguráció esetén akár 4x64 programfonál párhuzamos futtatása.    

Mint arról már beszámoltunk, a Sun június elején bejelentette, illetve bemutatta új nagyvállalati pengekiszolgáló rendszerét. A Constellation fedőnevű szervercsalád új tagja, a Sun Blade 6000 Modular System a korábban megjelent Sun Blade 8000 kisebb testvére, amely három processzorváltozatban (UltraSparc, Intel Xeon, illetve AMD Opteron) kerül piacra. A cég továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy nem támogatja a switchek  pengeszerverekben való elhelyezését. Így járt el a 6000-esesetében is. "Viszont előny, hogy egyetlen blade eszközben lehet az összes eszköz  konfigurációját tartani" - mondta Fischer. Továbbá: "ez lesz a közös szervizprocesszor a Sun jövőbeni új gépeiben, lesz benne egy 10 Gbit/s-os Ethernet interfész, rack fiókonként akár 320 processzormag és max. 2,5 Tbájt kapacitású memória helyezhető el, a be-ki menő feldolgozási teljesítmény elérheti az 5Tbit/s-ot. Elhangzott, hogy egyes hazai pénzintézetek, távközlési szolgáltatók és államigazgatási szervezetek komolyan érdeklődnek a a 6000-es iránt. Kérdésünkre válaszolva Fischer Erik elmondta, tudomása szerint abból a szempontból első eset a mostani, hogy a Sun egy nagyobb konfiguráció (8000-es) bejelentését és piacra dobását követően jelenti be ugyanannak a családnak kisebb váktozatát (6000-es).   

Kulcsszavak: Sun processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50