GPON/FTTH: Ericsson szélessávú technológia Cipruson

Kovács Attila, 2007. július 21. 16:17

Az Ericsson a ciprusi CYTA vállalattal írta alá első GPON-szerződését Európában. A  szerződés az Ericsson GPON (Gigabit Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) megoldásán alapuló, Fiber-To-The-Home hálózatra vonatkozik - tájékoztatta szerkesztőségünket Székely Borbála, az Ericsson Magyarország kommunikációs igazgatója. A CYTA részben a ciprusi kormány felügyelete alatt, a Földközi-tengeri szigetországban távközlési hatóságként is működő vezető hálózatüzemeltető.

Az Ericsson GPON (Gigabit Passive Optical Netork, gigabites passzív optikai hálózat)alapú FTTH-ja (Fiber-To-The-Home, száloptika az otthonokig) hálózati megoldása  tömegpiacra szánt olyan szélessávú távközlési technológia, amely több szolgáltatás (pl. ultragyors internet, telefon, tévé) egyidejű szállítását teszi lehetővé száloptikai hálózaton. Az FTTH alkalmazásával a hozzáférési hálózat 10 Mbit/s, 100 Mbit/s, sőt akár 1 Gbit/s sebesség elérésére is képes, ami szinte korlátlanná teszi az ilyen hálózatban rejlő lehetőségeket. A technológia teljes körű nyitott üzleti modell alkalmazását teszi lehetővé, ahol az ügyfelek bármelyik szolgáltatót választhatják. Az Ericsson vezetékes szélessávú hozzáférési és konvergált hálózatokra vonatkozó portfoliója nemrégiben jelentősen megerősödött egy GPON-platformszállító cég, az Entrisphere felvásárlásával. Ennek révén az Ericsson a piacvezető IP-alapú szélessávú hozzáférési platformot képessé teszi mind az észak-amerikai, mind a nemzetközi szabványoknak megfelelő megoldások tömeges megvalósítására.

A CYTA olyan továbbfejlesztett szélessávú szolgáltatások nyújtását kezdte meg, mint például a HDTV (nagy felbontású televíziózás otthononként akár két csatornával), játékok, igény szerinti szolgáltatások, IP-alapú hangszolgáltatás (VoIP), sőt lehetőség van felügyeleti és biztonsági szolgáltatások igénybevételére is. A szerződés irodai és otthoni környezetben, EDA1200 és EDA1500 rendszerben működő központi optikai berendezések és eszközök szállítására, valamint a passzív infrastruktúra - például száloptikás rendszerek és kábelek - biztosítására vonatkozik. A ponttól több pontig terjedő GPON hálózati konfiguráción kívül a ciprusi vállalat próbaprojektje az Ericsson berendezéseit (kapcsolók és CPE-k) felhasználó, ponttól pontig terjedő hálózatot is magába foglal. A szerződés szerint az Ericsson a GPON/FTTA-val kapcsolatban képzést,  tudásátadást, üzleti tanácsadást, valamint hálózattervezést és –felügyeletet is nyújt a CYTA számára.

Kulcsszavak: Ericsson DSL

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50