A Yahoo és a Microsoft is módosítja felhasználói adatmegőrzési politikáját

Milkovits Gábor, 2007. július 23. 19:16

A Google és az Ask.com után most a Yahoo és a Microsoft is bejelentette, hogy 13, illetve 18 hónap után eltávolítják a személyes adatokat a hozzájuk beérkező keresések archívumából.

A Yahoo 13 hónap után végleg törölni fogja az IP címek és a Cookie-k számítógépek azonosítására alkalmas részleteit, hacsak a felhasználó, vagy a bűnüldöző hatóság nem rendelkezik másként. A Microsoft 18 hónap után távolítja el a teljes tárolt IP címeket, valamint más, keresésekhez kapcsolódó felhasználói adatokat, szintén abban az esetben, amennyiben a felhasználó a személyre szabott szolgáltatás érdekében erre nem tart igényt. A szoftverkonszern ezen kívül elkülönítve tárolja majd a keresési információkat a Windows Live vagy MSN felhasználók személyes adataitól, ezzel is növelve a biztonságot. További fontos lépés, hogy a felhasználók akár a Microsoft saját oldalain, akár egyéb portálokon mentességet választhatnak a cég által biztosított személyre szabott hirdetések, és az ezek alapjául szolgáló adatok kiszolgáltatása alól.

A bejelentésekre alig néhány nappal azt követően került sor, hogy a Google olyan új politikát vezetett be, amelynek értelmében 2038 helyett 2 éven belül automatikusan törli a felhasználói sütiket, az Ask.com pedig egy teljes anonimitást biztosító eszközt bocsátott a felhasználók rendelkezésére, illetve 18 hónapra korlátozta a keresési adatok megőrzését. A Google még márciusban rövidítette 18-24 hónapra saját adatmegőrzési gyakorlatát, azután, hogy éles kritikát kapott az Európai Uniótól. A keresésekhez kapcsolódó felhasználói adatok hosszú távú tárolásának veszélyeit jól illusztrálja az a tavalyi eset, amikor az AOL-tól egy hiba folytán 650 000 internetes kereséshez kapcsolódó információ került ki a világhálóra, és a New York Times újságíróinak kísérletképpen sikerült is legalább egy személyt ezek alapján beazonosítaniuk. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05