Önkormányzati beszerzések új módszerrel

Mészáros Péter, 2007. november 5. 18:37

A közbeszerzési törvény ez év elejétől teszi lehetővé a települési önkormányzatok számára, hogy az általuk működtetett intézményrendszer beszerzéseit centralizált módon, az ún. helyben-központosított közbeszerzés rendszerében valósítsák meg. Az új jogintézmény alkalmazásától települési szinten általában jelentős megtakarításokat várnak, ennek megfelelően az új megoldásokra leginkább nyitott önkormányzatok már ki is jelölték az ajánlatkérésre kizárólagosan feljogosított szervezeteket.

Ezek a szervezetek a legtöbb esetben korábbi feladataik ellátása mellett végzik a centralizált beszerzésekkel összefüggő tevékenységeket, melyek a jogszerűség és az átláthatóság biztosítása érdekében csak jól szervezett, szabályozott és megfelelően dokumentált eljárási rendben valósíthatók meg. Ebben a helyzetben a létszám- és költségracionalizálás szempontjai kiemelten indokolják, hogy az ajánlatkérő szervezetek az új feladatok ellátásához megfelelő informatikai támogatással rendelkezzenek.

Az Atigris Informatika hosszabb idő óta foglalkozik a közbeszerzések lebonyolításának informatikai támogatásával. Az eredetileg a központosított honvédelmi beszerzések támogatására 2002-ben létrehozott és folyamatosan továbbfejlesztett BIR elnevezésű alkalmazás, azoknak a beszerző szervezeteknek a működését hivatott segíteni, amelyek tervszerűen és szabályozott módon, más (felhasználó) szervezetek megbízása alapján, gondoskodnak megbízóik termék- és szolgáltatás igényeinek kielégítéséről. Ilyen funkciót viselnek a települési önkormányzatok által a helyben központosított közbeszerzések lebonyolítására kijelölt ajánlatkérő szervezetek is.

A BIR alkalmazásával a beszerző szervezet számára lehetővé válik:

·    a beszerzések jogszerűségének, átláthatóságának és végrehajtásuk irányításának biztosítása,
·    az egységes és informatikailag támogatott ügyintézési gyakorlat kialakítása,
·    a beszerzések gazdaságosságának elemzéséhez szükséges statisztikai adatbázis létrehozása és fenntartása.

Kulcsszavak: Atigris közbeszerzés

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50