Számítógépes nyelvészeti konferencia Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 8. 07:29

Immár ötödik alkalommal találkoztak a magyar nyelv számítógépes feldolgozásával foglalkozó szakemberek Szegeden. A kétnapos konferencián elsősorban a beszédtechnológiával, valamint az írott magyar nyelvű szövegek elemzésével kapcsolatos kutatásokról esett szó.

A konferencia - melyen 38 előadás és bemutató hangzott el – fő célja, hogy bemutassa a nyelvtechnológia területén végzett kutatásokat és a legfrissebb eredményeket - mondta az MTI-nek a tanácskozás megnyitója előtt Csirik János, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának dékánja.

A legtöbb előadás a beszédfeldolgozás, -megértés, -szintézis problémaköréről szól. A magyar nyelvnek sok olyan specialitása - például a magánhangzók kiejtése vagy a hangsúlyozás - van, amelyek szükségessé teszi, hogy a nemzetközileg használt eszközök mellett egyedi kiegészítőket is alkalmazzanak az informatikai szakemberek - közölte az egyetemi tanár.

Az ember-gép közötti magyar nyelvű kommunikáció minél hatékonyabbá tételére irányuló kutatások jól haladnak, már érthető beszédet lehet előállítani számítógéppel. A konferencián elhangzott előadás például ügyfélszolgálati üzenetek egy adott bemondó hangjára történő előállításáról is.

A kutatási eredményeket igen sok területen alkalmazzák, ezek közül az informatikus professzor az interneten ingyenesen elérhető angol-magyar, magyar-angol fordítóprogramot emelte ki, amelynek technológiai hátteréről több előadáson is szó esik majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09