Széleskörű Toshiba-Sharp együttműködés az LCD tv ágazatban

Milkovits Gábor, 2007. december 23. 07:25

A Toshiba és a Sharp bejelentették, hogy a jövőben a két gyártó paneleket, illetve csipeket szállít majd egymás LCD tévéihez, méghozzá nagy tételben.

A megegyezés értelmében a Toshiba LCD paneleket vesz majd a Sharp-tól, majd az ezekkel szerelt LCD tévéket saját márkaneve alatt értékesíti. A Sharp viszont a Toshiba félvezető-termékeit fogja széles körben alkalmazni saját készülékeiben. A szerződés több szempontból is kedvez mindkét félnek; a legfontosabb, közös előny az, hogy mindkét társaság kihúzhat egy-egy terméket a saját fejlesztésű alkatrészek köréből. Az LCD iparág legnagyobb problémája ugyanis jelenleg az, hogy miközben a technológia beruházási igénye hatalmas, a vásárlóközönség a CRT tévékről való átállás sebessége miatt egyre olcsóbb készülékeket igényel egyre nagyobb mennyiségben. Az igazán hatékony gyártásnak ugyanakkor akadálya, hogy túl sok szereplő van egyszerre jelen a piacon; emellett nem véletlen, hogy a legdrágábban előállítható képernyőpanelek gyártására rendre konzorciumok alakulnak. A Toshiba és a Sharp között most kötötthöz hasonló kooperáció azonban egyelőre meglehetősen ritka, éppen ezért gondolják úgy egyes szakértők, hogy ez átrajzolhatja az ágazat teljes térképét.

A Toshiba jelenleg az IPS Alpha Technology vállalattól szerzi be LCD paneleit, amelynek maga is kisebbségi tulajdonosa, míg társai a cégnél a Matsushita (Panasonic) és a Hitachi. A Toshiba idővel valószínűleg eladná IPS Alpha-tulajdonrészét, mivel 2010-re már LCD pnaljei 40%-át a Sharp-tól szerezné be. Ez mellékesen jól jönne a kezdetben inkább a plazmába befektető Matsushita számára, amely most gőzerővel igyekszik terjeszkedni az utóbbi időben sikeresebb LCD üzletágban. A Sharp LCD tévékben használt csipjeinek 50%-át szeretné 2-3 éven belül a Toshiba-tól beszerezni, ugyanakkor igencsak jól jön a számára, hogy biztos megrendelőt talált a világ legnagyobbjának ígérkező, 2010 márciusától termelő LCD üzeme számára.

Kulcsszavak: +céginfo TV LCD Sharp Toshiba

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05