Óvatosan a számlákat érintő új szabályok miatt!

forrás Prim Online, 2008. január 30. 18:03

A SZÁMADÓ Kft. ügyfeleinek nyilatkozatot ad ki a használt számlázó és könyvelő szoftver megfelelőségéről – egy új törvényi előírásnak megfelelve. Egyszersmind minden vállalkozó figyelmét felhívja, hogy csak névre szóló nyilatkozat birtokában állítható ki érvényes számla. A számlakibocsátóknak be kell kérniük ezeket az igazolásokat, a számlabefogadóknak pedig érdemes résen lenniük, hiszen ők is megbüntethetők ha a költségszámlák eredete nem megfelelő! A SZÁMADÓ ingyenes programok használóinak regisztrálniuk kell, hogy megkaphassák a nyilatkozatot.

Regisztrált ügyfeleinek automatikusan megküldi a névre szóló igazolást a SZÁMADÓ Kft. a használt számlázó, könyvelő és vállalatirányítási szoftverek megfelelőségéről, az ingyenes programok esetén – amelyek eddig anonim módon bárki által hozzáférhetőek és használhatóak voltak - , a jövőben regisztrálni kell ahhoz, hogy a vállalkozás megkapja az igazolást. A SZÁMADÓ honlapjáról letöltött számlázó és könyvelőprogram a jövőben akkor használható legálisan számlázásra, ha a felhasználó névre szóló nyilatkozattal rendelkezik a szoftver megfelelőségéről. Ezt a nyilatkozatot a szoftver gyártója, a SZÁMADÓ Kft. regisztrációt követően adja ki, bruttó 3.000 Ft-os adminisztrációs díjért.

Az ingyenes programok használatbavételét érintő változást a PM 47/2007 rendelet tette szükségessé, amely 2008. január 1.-től előírja, hogy minden vállalkozásnak, amely számítógépes szoftverrel állít elő számlát, a szoftver gyártójától a nevére szóló nyilatkozattal kell rendelkeznie arról, hogy az általa használt szoftver, illetve szoftververzió az éppen hatályos számlázási illetve adójogszabályoknak eleget tesz. A vállalkozás csak ennek a nyilatkozatnak a birtokában készíthet olyan számlát, amelyet az adóhatóság adóigazgatási bizonylatként elfogad. A SZÁMADÓ tapasztalatai szerint adóhatósági ellenőrzéskor nemcsak a vállalkozás által kibocsátott (bevételi) számlákat vizsgálják, hanem a befogadott (költség) számlákat is. Ennek során előfordulhat, hogy ha a számla kibocsátója nem igazolja a szoftver megfelelőségét, akkor a lekönyvelt szállítószámlákat az adóhatóság nem fogadja el, azt a könyvelésből kiemeli és ezáltal adóhiányt állapít meg. A fenti rendelet értelmében az adóhatóság ilyen gyakorlatát 2008 január 1. után nem is lehet megtámadni, tehát a számla befogadója is felelőssé tehető a nem megfelelően kiállított számláért, így mindenkinek fokozottan figyelnie kell erre.

A SZÁMADÓ azokra is gondolt, akik az ő szoftverükkel kiállított számlát fogadnak be. Számukra lehetővé tette, hogy ellenőrizhessék, hogy vajon az a számla egy regisztrált verzióval készült-e, vagy anonim a elhasználó. Az ellenőrzést a http://ftp.szamado.hu/eugyf/szamlaellenorzes.htm weblapon mindenki megteheti.

A SZÁMADÓ eljárása, melyet a hazai piacon elérhető ingyenes vagy fizető számlázó-programok fejlesztői és forgalmazói közül elsőként valósított meg, a számlák befogadóinak is nagyfokú biztonságot ad. Ezután azok a vállalkozások, akik a SZÁMADÓ rendszerrel kiállított számlát fogadnak be, a www.szamado.hu weblapon a számla alján található ellenőrző számsor alapján ellenőrizhetik, hogy az adott számla regisztrált szoftverrel, vagy a jogszabályi előírástól eltérő módon,  demo programmal lett-e kiállítva.

A SZÁMADÓ Kft. a rendeletnek megfelelően módosította a free termékeit. 2008. január 1.-től a SZÁMADÓ számlázó free termékeit a letöltés után regisztrálni kell, annak érdekében, hogy a felhasználó megkaphassa a szükséges, a vállalkozása részére kiállított nyilatkozatot, amelyet a SZÁMADÓ Kft megküld a részére.

A SZÁMADÓ a szabály értelmében módosította a szoftvert, és a honlapról letölthető új változatban az elkészített számlákra a rendszer ráírja, hogy „DEMO PROGRAM”, mindaddig, amíg a regisztráció meg nem történik. Természetesen ez a módosítás nem szerepel a régebben letöltött szoftververziókban, ezért ezeknél a regisztráció kizárólag a felhasználó felelőssége. A SZÁMADÓ Kft mindent megtesz annak érdekében, hogy a felhasználókat értesítse a regisztrációs kötelezettségről, de természetesen felelősséget nem tud vállalni ezért.

A regisztrációnak egy egyszeri bruttó 3.000,- Ft-os költsége van, melyről a SZÁMADÓ Kft . számlát bocsát ki a megrendelő részére.
Minden más, a honlapról letölthető SZÁMADÓ szoftver esetén (demó programok, könyvelő free, frissített verziók stb.) is rákerül a „Demo változat. Adó visszaigénylésre nem alkalmas!”  felirat, amely a regisztrációt követően eltűni

„Való igaz, hogy az új szabály némi adminisztrációs feladatot jelent a vállalkozások számára, azonban azt gondolom, hogy egy működő, számlákat kibocsátó és befogadó cég számára ez nem okozhat problémát” – mondja Kornis György az ingyenes SZÁMADÓ számlázóprogramot ezelőtt hat évvel megjelentető SZÁMADÓ Kft. ügyvezetője. „Egy rövid adminisztrációs procedúrát követően ügyfeleink a továbbiakban ugyanúgy használhatják a SZÁMADÓ számlázó free és könyvelő free termékeket, mint eddig. Meg kell értenünk, hogy az adóhatóság igyekszik visszaszorítani a fiktív számlázást, és a szakmabeliek tudják, hogy a kézzel írt számlatömbök, és a gépi számlák esetében is több módosítás lépett életbe az idei évtől.” A SZÁMADÓ Kft. honlapján és az ügyfeleknek szóló hírlevélben hívja fel a változásra a felhasználók figyelmét. „A SZÁMADÓ programot korábban anonim módon letöltőknek is meg kell tenniük ezt a regisztrációs lépést, saját és az ügyfeleik érdekében. Sajnos őket közvetlenül nem tudjuk elérni, és nem tudunk felelősséget vállalni az évekkel korábban letöltött szoftverek használatáért, de bízunk benne, hogy ők is figyelik a híreket, és a törvények szerint, felelősen cselekszenek” – tette hozzá Kornis György,

A Számadó honlapjáról természetesen továbbiakban is letölthetőek az ingyenes számlázó, könyvelő és bérelszámoló megoldások, amelyek kipróbálhatók és használhatók, ám a számlák kibocsátásához a jövőben szükséges a regisztráció.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09