Az osztrákok többsége nem tudja elképzelni életét mobil nélkül

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 28. 08:50

Az osztrákok többsége - hozzávetőleg hatvan százaléka - nem tudja elképzelni életét mobiltelefon nélkül.

Egy felmérés kimutatta, hogy az alpesi országban élők naponta átlagosan 36 percet beszélnek mobilon, 13 alkalommal vetnek pillantást sms-üzeneteikre, illetve ellenőrzik a nem fogadott hívások listáját. Az Instituts Marketagent.com által végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 47 százalékát dühíti, ha otthon felejtette a mobilját, 11 százalékuk pedig egyetlen percet sem bír ki készüléke nélkül: inkább tüstént visszafordul, hogy magához vegye. Harminc százalékuk viszont megkönnyebbülést érez, hogy végre - még ha átmenetileg is - nyugta maradhat, és nem kell a mobilért kapkodnia.

Közel ötven százalékuk két-három évente cseréli le készülékét. Az esetek többségében a fő ok az, hogy az előző meghibásodott (68,3 százalék). Új beszerzésére csábítanak a szolgáltatók kedvező ajánlatai is. A vásárlásnál a fő szempontok: akkukapacitás (70,2 százalék), a készülék hosszú élettartama (65,3) és a könnyű kezelhetőség (59,3). Az, hogy a mobillal fényképezni is lehessen, csak minden második ügyfélnek fontos. A 14 és 29 év közötti korcsoportnál azonban ez az utóbbi a lényeg (73,6 százalék).

Egy másik felmérés a telefonos ügyfélszolgálatok – callcenterek - tevékenységét vette célba. Az alpesi országban mintegy 500 ilyen központ működik, zömük vállalathoz kötődik. Közel 35.000 embert foglalkoztatnak, akik évente nem kevesebb mint 450 millió hívást bonyolítanak le.

Érdekes módon az osztrákok nem szeretnek telefonon keresztül vásárolni, még szerencsét próbálni sem. Hiába ajánl fel a kellemes hangú ügyfélszolgálatos kedvező külföldi utazást vagy könnyű nyerési lehetőséget, a válasz általában elutasító. A hívások zöme felvilágosítással vagy reklamációval kapcsolatos, de az osztrákok szívesen állnak rendelkezésre például telefonos közvélemény-kutatásokra és piaci felmérésekre is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05