Milliárdokat tervez fejlesztésre a Debreceni Egyetem

forrás Prim Online, 2008. március 18. 16:52

A kiemelkedő tehetséggondozási programjáról és K+F tevékenységéről nemzetközileg is elismert Debreceni Egyetem 2008-ban olyan további infrastrukturális fejlesztésekről határozott, melyekkel jelentősen javíthatók a természettudományi és műszaki ismeretek oktatásának feltételei. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében benyújtott legnagyobb volumenű pályázat összege csaknem 7 milliárd forint - jelentette be a mai sajtótájékoztatón Prof. Dr. Fésüs László, az egyetem rektora.

A Debreceni Egyetem tevékenységi színvonalának emeléséhez elengedhetetlennek tartja az infrastruktúra fejlesztését, hiszen a piaci igényeknek megfelelően folyamatosan nő a műszaki és természettudományi szakokon tanuló hallgatók száma, ami megkívánja az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását, a technikai feltételek megteremtését. A Debreceni Egyetem egyik kiemelt célja, hogy az egységes európai felsőoktatás szerves részévé váljon. Az intézmény éppen ezért olyan infrastrukturális fejlesztésekről határozott, melyekkel jelentősen javíthatók a természettudományi és a műszaki ismeretek oktatásának gyakorlati feltételei, az egyetem hallgatóinak, oktatóinak, kutatóinak és nem utolsó sorban külső partnereinek munkakörülményei, és tovább fejleszthető az eszközbázis.

Az Egyetem a fenti szempontok figyelembevételével az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a TIOP 1.3.1. konstrukció mindkét komponensére benyújtotta pályázatát, így összesen 6,5 milliárd Ft pályázati összeg elnyerését tűzte ki célul, melyhez 315,789 millió Ft önrész biztosítása szükséges, így a tervezett fejlesztések mértéke több mint 6,815 milliárd Ft lenne.

Az egyetem az infrastrukturális fejlesztések részeként tervezi megvalósítani:
·    az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ (MAG Ház) építését és felszerelését,
·    az Informatikai Kar új épületének létrehozását,
·    az orvos- és egészségtudományi képzést szolgáló Elméleti Négyszög fejlesztését és rekonstrukcióját,
·    a villamos-, anyag-, vegyész- és biomérnök képzéshez kapcsolódó laboratóriumok felújítását,
·    a kémiai épületegyüttesben található kísérleti üzem rekonstrukcióját,
·    a kapcsolódó info-kommunikációs technológiai fejlesztéseket.

A Debreceni Egyetem ezzel az elmúlt évek extenzív fejlődését követően a kormányzati és saját intézményfejlesztési céljaihoz illeszkedően további jelentős fejlődés elé néz, ami illeszkedik a gyakorlati képzés fejlesztéséhez, a K+F+I tevékenységek hatékony és kiterjedtebb végzéséhez, valamint a felsőfokú végzettségűek egész életen át tartó tanulásának elősegítéséhez. A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv mindkét stratégiai céljához hozzájárul: javítja a munkaképességet, és lehetővé teszi a térségi beruházásokat, ami magával vonja az új munkahelyek megteremtését, a térségbeli GDP és hozzáadott érték növelését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50