Költségkímélő Cisco hálózat a Rossmann-nál

forrás Prim Online, 2008. május 14. 13:20

A Rossmann Magyarország Kft. több mint 150 hazai üzletet felölelő bolthálózatában a Cisco hálózati eszközeiből kiépített informatikai rendszert hozott létre, amely révén a telekommunikációs költség boltonként havi 40-50 ezer forintról 15 ezer forintra, vállalati szinten pedig 7-8 millió forintról 4-5 millió forint körüli összegre csökkent. Az új hálózat emellett a biztonságos adatáramlás, a távoli hozzáférés, a vezeték nélküli raktári eszközök illetve a gyors bankkártyás fizetés meghonosítását is eredményezte.

A több mint 6000 terméket forgalmazó Rossmann Magyarország Kft. jelenleg csaknem 1200 alkalmazottat foglalkozat, éves forgalma meghaladja a 40 milliárd forintot. 2007 végére a Rossmann Drogériák száma elérte a 180-at.

A Rossmann korábban használt intranetes rendszerében az évek során egyre nagyobb adatforgalom került a hálózatra, a gyors ISDN összeköttetésnek köszönhetően automatikusan működött többek között az árváltozások kezelése és az árurendelés. E rendszer évekig megfelelt a cég méretének és igényeinek, azonban a folyamatos és dinamikus fejlődésnek köszönhetően a boltok száma idő közben meghaladta a 120-at, amely nem csak az adatmennyiség megtöbbszöröződéséhez vezetett, hanem jelentős, boltonként havi 40-50 ezer forintos kommunikációs költséget is eredményezett.

A Rossmann ezért 2005-ben átfogó hálózati fejlesztésbe kezdett, amely révén sikerült elérnie, hogy a kommunikációs költség a boltok számának dinamikus növekedés mellett sem növekednek számottevően. Bár a központban működő architektúra költségei megegyeznek a korábbival, a boltokban a havi 40-50 ezer forintról 15-16 ezer forintra csökkent és emellett jól tervezhetővé vált a kommunikációs költség, szemben a korábban tapasztalt szezonális ingadozásokkal. A beruházás értéke mintegy 16 millió forint volt, amely a költségcsökkenésnek köszönhetően kevesebb mint két év alatt megtérült.

A projekt első lépéseként a Rossmann ADSL kapcsolatot épített ki boltjaiban. Az ezzel felszerelt üzletekben Cisco PIX 501-es, illetve később ASA 5505-ös tűzfalakat telepített, a továbbra is bérelt vonallal ellátott drogériákba 2801-es útválasztók kerültek, a központban pedig egy Cisco Catalyst 4506-os kapcsolót helyeztek el. A központon belüli kommunikáció javítására és a modern raktári eszközök alkalmazásának elősegítésére teljes vezeték nélküli lefedettséget biztosító hálózatot vezettek be, Cisco Aironet 1230-as és 1240-es hozzáférési pontok alkalmazásával. Mindemellett a virtuális magánhálózat (VPN) révén az alkalmazottak a céges notebookok segítségével az interneten keresztül a világ bármely pontjáról hozzákapcsolódhatnak a céges hálózathoz.

Hálózatban, biztonságban

A vezeték nélküli rendszer megfelelő biztonsága érdekében a cég a Cisco WLSE (wireless LAN solution engine) megoldását telepítette. A vezetékes hálózatnak 2 kijárata van, az egyiken egy Cisco PIX 515-ös tűzfal nyújt védelmet, amely közel 6 éve folyamatosan és megbízhatóan ellátja a biztonsági funkciókat. A másik kijáraton egy Cisco ASA 5510-es készülék üzemel, ezen keresztül csatlakozhatnak biztonságos módon a külső cégek és partnerek a vállalat hálózatához. Emellett a hazai központot egy 2 Mbps sávszélességű vonal köti össze a cég külföldi központjával, amelyen keresztül elsősorban a vállalatirányítási rendszer működéséhez szükséges adatáramlás folyik. További 515 kbps-os kapcsolat épült ki egy pénzintézet felé a nemrégiben bevezetett modern bankártyás fizetési tranzakciók lebonyolítására, illetve az internetkapcsolat számára két garantált sávszélességű 2Mbps-os és egy 4Mpbs-os vonal áll rendelkezésre.

A költséghatékonyság jegyében a boltok és a partnerek az InfoParkba kihelyezett egységhez csatlakoznak, az itt összegyűlő adatokat az Invitel egy 100Mbps-os vonalon adja át a központnak. Az Infopark és a vecsési központ között egy 45 Mbps-os optikai összeköttetés található, a másik raktárépületet pedig egy 10 Mbps-os vonallal kapcsolódik az Infoparkhoz. Mindemellett a távközlési szolgáltató egy 2 Mbps-os mikrohullámú backup kapcsolatot is biztosít, amely révén a vezetékes hálózat kiesése esetén sem áll le az adatáramlás. A központ, az Infopark és a másik raktár között a hálózat egy háromszöget képez, amelynek sarokpontjai között mindig legalább két különböző úton létesíthető kapcsolat, így bármelyik fővonal meghibásodása esetén a másik vonalra kerül át a kommunikáció.

Folyamatos fejlesztések
2007 nyarán a Rossmannál a bankkártyás fizetés a vezetékes vonalról átkerült a hálózatra, amely révén a több mint egyperces várakozási idő 5-6 másodpercre csökkent. Korábban az analóg vonal miatt nem lehetett párhuzamosan több pénztárnál kártyával fizetni, a váltással most ez a probléma is megoldódott. Minden összességében az üzletmenetet segíti a gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálás révén.

A Rossmannál a hálózat fejlesztése ezzel még nem ért véget: a cég rövidesen új telephelyre vonja össze központját és raktárait, ahol további új funkciókat biztosító hálózat kiépítésére kerül sor.

Kulcsszavak: hálózat Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50