Adobe Acrobat 9: Több médiatípus egyetlen fájlban

Új alapokon a PDF-alapú kommunikáció

forrás Prim Online, 2008. június 2. 11:05

Megjelent az Adobe Acrobat 9 szoftver, amely egy olyan jelentős frissítés, ami átformálja az elektronikus dokumentumok létrehozásának és megosztásának folyamatát. Az Adobe Flash technológia támogatása, a gazdag PDF-portfóliók és a valós idejű funkciók új alapokra helyezik a PDF-alapú kommunikációt. Az Acrobat 9 pro szoftver beépül az Adobe Creative Suite 3.3 Design Premium és Standard verzióiba, valamint a Creative Suite 3.3 Web Premium és a Creative Suite 3.3 Master Collection kiadásokba. Az Acrobat 9 szoftver bejelentésével egyidőben az Adobe elindította az Acrobat.com nyilvános bétaverzióját is, amely az ingyenes regisztrációt követően elérhetővé teszi az online fájlmegosztást- és tárolást, a PDF-átalakítást, online szövegszerkesztést és a webkonferenciát.

Az Acrobat 9 most először támogatja nagymértékben az Adobe Flash technológiát, így a felhasználók Flash Player-kompatibilis videókat és alkalmazásfájlokat helyezhetnek a PDF-dokumentumokba. A címzettnek pedig csak az ingyenes Adobe Reader 9 szoftverre van szüksége a tartalom megtekintéséhez. A statikus dokumentumok így dinamikus kommunikációs formát öltenek.
Az Acrobat 9 arra is képes, hogy rengeteg különböző tartalmat egyesítsen egyetlen dokumentumban az új PDF-portfólióval. A PDF-portfóliók lehetővé teszik több médiatípus, például dokumentum, videó, audió, sőt akár 3D objektumokat is egyetlen tömörített PDF-fájlba illesszünk. A felhasználók ezután választhatnak számos professzionális elrendezés között vagy létrehozhatnak saját elrendezést a tartalom gyors integrálásához, a navigációs lehetőségek meghatározásához, a megjelenés csiszolásához és a márkahű megjelenés biztosításához. Ennek eredményeképpen sokkal egyénibb és vonzóbb kommunikációs anyagok, például értékesítési ajánlatok, jogi iratok és termékismertetők készíthetők.

Az Acrobat 9 emellett minden funkciót biztosít a PDF-dokumentumokon végzett élő együttműködéshez, és az Acrobat.com üzemeltetett szolgáltatással – amelynek nyilvános bétaverzióját az Adobe ma jelentette be – szintén együttműködik. Egy értékesítő például arra használhatja az Acrobat 9 programot, hogy hosszú szerződéseket küldjön az ügyfeleknek. Az értékesítési szakember vagy az Adobe Reader programot használó címzett ezután valós időben mutathatja be a csoportnak a PDF-dokumentumban. Így biztosan mindenki ugyanazt a képet látja, a szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt.

Az Acrobat 9 felhasználói emellett tárolhatják és meg is oszthatják a fájljaikat az Acrobat.com oldalon, amelyet központi adatgyűjtő helyként használhatnak az űrlapokhoz, és ahol gyűjthetik a megjegyzéseket a közös dokumentum-ellenőrzés során. Az Acrobat.com más szolgáltatásokat is tartalmaz, például az Adobe ConnectNow személyes webkonferencia eszközt – amellyel megoszthatja a képernyőt, integrált csevegést vagy video- és hangkonferenciát folytathat – és az Adobe Buzzword elegáns, webalapú szövegszerkesztőt, amellyel egyszerűen részt vehet a dokumentumok szerkesztésében, megoszthatja őket visszajelzés és ellenőrzés céljából, valamint kiváló minőségben kinyomtathatja azokat.
Az Acrobat 9 termékcsaládba az Acrobat 9 Standard, az Acrobat 9 Pro és az új Acrobat 9 Pro Extended szoftver tartozik. A család legátfogóbb tagja, az Acrobat 9 Pro Extended tartalmazza az Adobe Presenter szoftvert, amellyel a Microsoft PowerPoint bemutatók könnyedén átalakíthatók PDF formátumban közzétehető multimédiás élménnyé.

Az Adobe elindította az Acrobat.com nyilvános bétaverzióját

Az Adobe bemutatta az Acrobat.com nyilvános bétaverzióként elérhető szolgáltatáscsomagot, ahol a felhasználók egy ingyenes regisztráció után közvetlenül a webböngészőből érhetik el a kommunikációs, termelékenységnövelő és együttműködést segítő eszközöket. Hasonlóan ahhoz, ahogyan az Adobe Acrobat lehetővé tette a bárki számára olvasható, jó minőségű elektronikus dokumentumok közzétételét, az Acrobat.com lehetővé teszi, hogy az egyének valóban együttműködjenek az elektronikus dokumentumokon. Az Acrobat.com online szolgáltatások (fájlmegosztás és -tárolás, PDF-átalakítás, online szövegszerkesztő és webkonferencia) gyűjteménye, amelyek kihasználják a PDF, az Adobe Flash és az Adobe AIR technológiák előnyeit, így a hagyományos irodai termelékenységnövelő eszközökön túlmutató, lebilincselő online élményt nyújtanak. Az Adobe Acrobat 9 szoftveren keresztül (bővebben a ma megjelent másik sajtónyilatkozatban) is elérhető Acrobat.com új fejezetet nyit az online együttműködésben.

Az Acrobat.com szolgáltatásai többek között a következők:


·    Az Adobe Buzzword® webalapú szövegszerkesztővel egyszerűen részt vehet a dokumentumok szerkesztésében, megoszthatja őket visszajelzés és ellenőrzés céljából, valamint kiváló minőségben kinyomtathatja azokat.
·    Az Adobe ConnectNow egy személyes webkonferencia szolgáltatás, amely képernyőmegosztást, integrált csevegést, valamint a video- és hangkonferenciát kínál.
·    Központosított online fájlmegosztás a hozzáférés szabályozásával, legfeljebb öt dokumentum online átalakítása PDF formátumba, valamint a jó minőségű, webes felületekbe ágyazható dokumentumok támogatása.
·    Fejlesztői API felületek a valós idejű együttműködéshez, fájlmegosztáshoz és konvertáláshoz.


Az Acrobat.com ezenkívül az Acrobat 9 felhasználók számára hozzáférést biztosít egy személyes munkatérhez, amely gyakorlatilag bárhonnan elérhető, így segíti az online közös munkát. Az Acrobat 9 felhasználók az Acrobat.com oldalt használhatják olyan központi webhelyként, ahol megoszthatják az űrlapokat és összegyűjthetik a kitöltött űrlapokból az adatokat, elvégezhetik a közös ellenőrzéseket, valamint együtt nézhetik végig a PDF-dokumentumokat a kollégáikkal.

Kulcsszavak: Adobe pdf

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05