125 milliót fizet a Google a digitalizálásért könyvkiadóknak

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 29. 19:53

A Google képviselői bejelentették, hogy sikerült megállapodniuk az amerikai szerzőkkel és kiadókkal, így most már minden akadály elhárult a digitalizálás útjából.

A keresőóriás többéves pereskedés végére tett pontot azáltal, hogy megegyezett az Authors Guild és AAP szervezetekkel, a vállalat nem kevesebb mint 125 millió dollárt fizet a kiadóknak és az íróknak. Jelenleg a Google a New York-i kerületi bíróság áldására vár még, s onnantól több millió újabb könyv lesz elérhető az internetezők számára. A megállapodás értelmében a keresőóriás hozzáférhetővé teheti a már nem forgalmazott könyveket, létrehoz egy előfizetéses rendszert, továbbá megengedi a felhasználóknak, hogy a tartalmak 20%-át megtekintsék, egy bizonyos díj ellenében pedig a teljes anyagot lehívhatják majd. A nyilvános könyvtárak ingyen hozzáférést kapnak az adatbázishoz. A sajtónak tett nyilatkozatokban mindkét fél óriási sikerként értékeli a megállapodást.
A Google 2004-ben kezdett neki a digitalizálásnak, mostanra hozzávetőlegesen hét millió művet szkennelt be a vállalat, ezek fele már nem volt kapható a kereskedelemben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50