BME IK: tíz éves a műegyetemi sikertörténet

Kovács Attila, 2008. november 12. 14:45

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központ (BME IK) tíz éves fennállásának tiszteletére ünnepi megemlékezést rendeztek november 11-én a Műegyetem Informatikai Klubjában. Köszöntőjében Péceli Gábor rektor kiemelte, 1998-ban, a megalakulásakor teljesen új modellt jelentett a teljes mértékben saját bevételekre alapozott tevékenységeket felvállaló IK.

Ezt követően "A változó környezetre kidolgozott válaszok, avagy jelentős sikerek az elmúlt 10 év távlatában" mottóval négy szakmai előadás hangzott el. Detrekői Ákos, a BME IK-t alapító rektor, aki jelenleg a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke több olyan projektet, mozzanatot (IT k+f program, Grid program, IBM tananyagok stb.) elevenített fel, amelyek mindegyike jól mutatta a központ szerepét az elmúlt időszakban.

SOA fejlesztési keretrendszer címmel tartott előadást Risztics Péter Károly, a BME Informatikai Központ igazgatója. A központ kezdettől fogva fővállalkozói szerepben is megjelent. Ennek egyik megjelenése az SOA orientált architektúrát képviselő E-közigazgatási keretrendszer is. Az elektronikus közigazgatás távlatairól szólva, megemlítette, hogy 2009-2010-ben várható első lépésként a szolgáltatási közmű létrehozása, a csatlakozási feltételek definiálása, az e-közigazgatási alrendszerek ESB (Enterprise Service Bus) alapú kapcsolódása. Második lépésként 2010. és 2013. között, az összes szükséges közigazgatási folyamat leképzése megtörténik.

A Grid technológia alkalmazásáról beszélt előadásában Szeberényi Imre, a BME IK oktatási igazgatóhelyettese. Kijelentette: a számítási erőforrást nyújtó grid közmű jellege folyamatosan erősödik. A 2003-ban alakult Magyar Grid Kompetencia Központ jelenleg harmadik kétéves projektfázisát éli meg. A magyarországi projektek az IK-ban valósultak, illetve valósulnak meg. Az eddigi legnagyobb hazai grid projekt a ClusterGrid volt. Kiemelte a grid alkalmazásának szerepét többek között a kutatásban, szimulációban, szenzorok vizsgálatában és a világűrből jövő jelek feldolgozásában. Végül kijelentette: a ma nagyon divatos "Felhő" (Cloud Computing) közel áll a Gridhez, ám megoldását tekintve attól eltérő.   

"Virtuális világok valós időben"
címmel tartott előadást Szirmay-Kalos László, a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék egyetemi tanára, aki többek között bemutatta a vizualizáció technológiáját teraflop nagyságrendű rendszerben.

Kulcsszavak: BME oktatás

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50