Médianet: új "médiahálózati" technológiák a Cisco-tól

forrás Prim Online, 2008. december 10. 14:41

A Cisco olyan új „médiahálózati” (medianet) technológiákat és megoldásokat jelentett be, amelyek révén az IP-alapú hálózatok a videó- és multimédiás alkalmazások új generációjának platformjává válhatnak. E technológiák már az úgynevezett médiahálózatokhoz, vagyis a videóra és interaktív multimédiára optimalizált szolgáltatói, vállalati, és otthoni hálózatokhoz kerültek kifejlesztésre.

A videó és az interaktív multimédia egyre inkább átveszi az adatalapú kommunikáció helyét, ez pedig komoly kihívást jelent a fogyasztókat és vállalatokat kiszolgáló hálózati architektúrák szempontjából. Ennek megfelelően, a Cisco videó-stratégiájának alapja a hálózatok felkészítése, az interaktív multimédiás igényekre.

Ugyancsak most hozták nyilvánosságra a Cisco Visual Networking Index (VNI) 2007–2012 közötti időszakra szóló előrejelzéseit. E szerint a főbb IP-hálózati trendek mögött elsősorban a videó, a Web 2.0-s közösségi hálózatok és a csoportmunka-alkalmazások egyre elterjedtebb használata húzódik meg.
2012-re az asztali számítógépeken és laptopokon megtekintett videótartalmak 80%-át professzionális videótartalmak teszik ki.
2008 és 2012 között a felhasználók által generált videóforgalom megháromszorozódik.
2012-re havonta több mint 4 milliárd videófolyam érkezik internetképes dekódereken* keresztül. (*Internetképes dekóderek alatt az IPTV-dekódereket, a következő generációs kábeltévé-dekódereket, a játékkonzolokat és a más gyártók által szállított önálló dekódereket értjük.)
2007 és 2008 között az igény szerint letölthető videók (VoD: video-on-demand) forgalma több mint kétszeresére (2,4-szeresére) emelkedett.

A Cisco médianet kezdeményezése kapcsán a vállalat az alábbi bejelentéseket tette:


A Cisco innovatív, hálózati alapú médiafeldolgozást nyújt

A Cisco új technológiákért felelős csoportja egy olyan vállalati média-platformot jelentett be, amely egyszerűbbé teszi a médiatartalmak valós idejű vagy igény szerint megosztását a PC-ken, mobil készülékeken és egyéb digitális képernyőkön, mivel zökkenőmentesen, a klienskészüléknek megfelelően formázza a videó- és interaktív multimédiás tartalmakat. Az „alkosd meg egyszer, oszd meg bárhol” elven működő Cisco Media Experience Engine 3000 médiakonverziót, valós idejű utómunkát, szerkesztési és hálózati terjesztési funkciókat kínál egyetlen hálózati megoldás részeként, így segít a célzott vizuális kommunikáció kialakításában.

Az A&T az AT&T TelePresence rendszert vállalatok közötti, többpontos Cisco TelePresence funkciókkal bővíti


Az AT&T bejelentette a többpontos, vállalatok közötti kapcsolat lehetőségét az AT&T TelePresence megoldáson keresztül. A megoldás jóvoltából a vállalatok a Cisco TelePresence többpontos (egyszerre több készülék összekapcsolásával létrajövő) találkozók körét a vállalaton kívülre is kiterjeszthetik, azaz az AT&T Business Exchange rendszeren keresztül ügyfeleikkel, szállítóikkal és partnereikkel is folytathatnak megbeszéléseket.

Folyamatos videoteljesítmény az új Cisco ASR 9000 útválasztóval


Az iparág legnagyobb teljesítményű peremhálózati útválasztóját a Cisco november közepén mutatta be. Most bejelentették a Cisco ASR 9000 részeként elérhető Cisco Advanced Video Services modult (AVSM), amely több terabájt közvetítési kapacitást biztosít az aggregációs peremnél, miközben támogatja a tartalom gyorsítótárazását és a hirdetések beillesztését, valamint gyors csatornaváltást és hibajavítást tesz lehetővé. A Cisco AVSM kiváltja az önálló tartalomszállító hálózati egységeket, és rendelkezik az útválasztó valamennyi magas rendelkezésre állást biztosító funkciójával, így optimalizálja a hálózati beillesztési pontot a fejlett tartalomszolgáltatáshoz, egyúttal közelebb hozza a tartalom forrását a fogyasztóhoz. A gyors csatornaváltás és a hibajavítás mind unicast, mind multicast videoforgalom esetén hozzájárul ahhoz, hogy a hibákat bármilyen dekóder észlelje, és ilyen esetben a tartalom közvetítése ezredmásodperceken belül megismétlődjön, ami átlátható és optimalizált vizuális élményt biztosít a közönség számára.

Fejlett funkciók a Cisco TelePresence rendszerekhez

A Cisco bemutatta a Cisco TelePresence over Satellite műholdas TelePresence rendszert, amelynek segítségével a szolgáltatás olyan helyeken is használható, ahol nem áll rendelkezésre nagy sávszélességű vezetékes kapcsolat. E funkciót nemrégiben a Verizonnal és a Wal-Marttal közösen mutatták be.

A Cisco emellett bejelentette a többpontos vállalatok közötti kapcsolat lehetőségét, amint arról az AT&T bejelentésével kapcsolatban részletesebben is beszámoltunk, valamint az összes Cisco TelePresence hívás továbbfejlesztett titkosítási lehetőségét és a Cisco TelePresence Expert igény szerinti szakértői szolgáltatás elérhetőségét is.

Kulcsszavak: Cisco multimédia hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05