Erősödik az érdeklődés az élelmiszeriparban az ERP iránt

Kovács Attila, 2009. március 18. 16:34

A Microsoft vállalatirányítási rendszerpartnereként ismert MultiSoft Kft. projektigazgatója, Kárpáti Zoltán úgy látja: a válság ellenére az élelmiszeriparban nő a kereslet az ERP rendszerek iránt: Ennek szerinte az az oka, hogy mind több vállalat ismeri fel, hogy az iparági szabályok összetettsége és az erős verseny miatt ma már csak integrált informatikai megoldásra támaszkodva aknázhatók ki a magyar termelésben és gyártásban rejlő kereskedelmi tartalékok.

Kárpáti vallja: a hazai iparra és vállalatok jelentős részére még mindig jellemző rugalmatlanság és pontatlanság gátja lehet egy hosszú távú külföldi együttműködésnek. Kárpáti szerint a gondokon csak a folyamatok átszervezésével, az ellenőrzés magas fokú automatizáltságával lehet segíteni.

Kárpáti szerint egyre több hazai vállalkozás jön rá, hogy a folyamat kulcsa egy olyan vállalatirányítási rendszer, amellyel szemben jogos elvárás, hogy maradéktalanul megfeleljen a vonatkozó élelmiszeripari előírásoknak, miközben alkalmas azok betartatására. A Multisoft tapasztalata: ügyfélkörében az integrált vállalatirányítási rendszerek iránti kereslet a válság ellenére is folyamatosan nő.

Az élelmiszeripari ERP megoldás kifejlesztése óta a társaság összesen hét rendszert vezetett be. 2009 alig több mint két hónapja alatt viszont az érdeklődők száma ennek többszörösét érte el, és várhatóan az idei megrendelések is jóval a 2008-as évi fölött lesznek. A fokozott igényt a projektigazgató azzal magyarázza, hogy a termelői, kereskedelmi folyamatok precizitása integrált rendszer nélkül egy bizonyos szint fölé nem növelhető, márpedig az EU élelmiszer-kereskedelmében az alapkövetelmények gyakran e szint felettiek. Korszerű ERP mellett viszont nem fordulhat elő, hogy jelentős mennyiségű árunak a raktárban jár le a szavatossága, hogy az árukészlet és a raktárfőkönyv eltérést mutat, vagy hogy egy megrendelés késve, nem megfelelő mennyiségben és minőségben jut el a vevőhöz. Segítségével a likviditás kezelése gördülékenyebb, szélesebb vevőkört olcsóbban lehet kiszolgálni, miközben a jellemző megtérülés mindössze két-három év, ami az uniós pályázati pénzek igénybevételével tovább csökkenthető.

Tudvalevő, hogy a MultiSoft kifejezetten kkv-knak kifejlesztett, Microsoft Dynamics NAV (korábban Navision) alapú élelmiszeripari megoldása nagykereskedések és gyártó vállalatok igényeire reagál, ezek követelményei mentén fejlődött és fejlődik. Így lehetőség van receptúrák alapján gyártani, mely segít a költségek csökkentésében, a készletezés és a beszerzés hatékonyabb megszervezésében. Teljes körű az árúk nyomon követhetősége, így minden előállított késztermékről tudni lehet, miből, hol, mikor, hogyan gyártották. A rendszer képes érvényesíteni az összes európai és hazai élelmiszeripari előírást, minimálisra csökkentve a minőségi kifogások számát. Kárpáti szerint az élelmiszeriparra kihegyezett ERP rendszer, illetve használója alkalmas a többnyire szigorú elszámolású európai üzleti előírások maradéktalan teljesítésére, következésképpen az adott cég megbízhatóbb partnerré, versenyképesebb szereplővé válik az EU piacán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09