A mobilcégek figyelmeztetnek a túlzott adatforgalomra

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 4. 09:04

Mivel az átlagos felhasználók számára a mobil internetes adatforgalom nehezen követhető nyomon, a magyar szolgáltatók előre tervezhető csomagokat kínálnak az ügyfeleknek, illetve figyelmeztetik őket, ha forgalmuk eléri a kritikus szintet, ezzel is megakadályozandó a több tízezer forintos számlák kiküldését.

A Vodafone-nál például két éve elérhető olyan fix árú csomag, amellyel kiszámíthatóan lehet internetezni, s kizárható a költségtúllépés. A társaság a külföldi internetezéshez napi roaming csomagot ajánl.

 Ehhez hasonlóan a Pannon is eleget tesz tájékoztatási kötelezettségének a túlhasználat megelőzése érdekében. Tájékoztató SMS-t küld ügyfeleinek, amikor elérik a tarifacsomagban foglalt adatforgalom 80 százalékát, illetve ezt megismétli a 100 százalék elérésekor is. Az SMS-ben megadják az adatforgalmi keret feletti használat átlagárát is. A Pannon közölte, amikor az adatátviteli eszköz más ország hálózatát észleli és arra átáll, a cég "Jó utat" SMS-t küld az ügyfélnek. Emellett az eszköz kijelzi a kiválasztott roaming szolgáltató nevét is. Az ügyfélnek így lehetősége van arra is, hogy manuálisan válassza ki a használni kívánt hálózatot, így elkerülve a külföldi hálózatra való csatlakozást.

 A túllépések megakadályozására a T-Mobile bevezette és két csomaghoz automatikusan, illetve díjmentesen biztosítja az adatforgalmi értesítő szolgáltatást. Ennek lényege, hogy a havi díj ellenében meghatározott mennyiségű adatforgalmat nyújtó díjcsomagok használatakor a felhasználható adatmennyiség 50, illetve 100 százalékának elérésekor SMS-ben értesíti az előfizetőt. A felhasználó így élhet azzal a lehetőséggel is, hogy nagyobb díjcsomagra vált. A T-Mobile az előfizetésekhez automatikusan járó úgynevezett Start adatcsomag esetén is küld figyelmeztetést az ügyfélnek, ami azért fontos, mert sok felhasználó nem ismeri az adattarifákat, s akkor is az internetre kerülhet, ha nincs külön adat-előfizetése.

 A T-Mobile előfizetői külföldi hálózatra csatlakozáskor szintén úgynevezett welcome SMS-t kapnak. Ebben tájékoztatják őket, hogy melyik országban barangol mobiljával, és azt is jelzik, hogy a díjak és tarifák eltérnek a belföldön érvényes díjaktól. Fontos azonban, hogy az előfizető ne hagyja figyelmen kívül a számítógépére beérkező SMS-eket, mert ezek az adatforgalommal vagy a roaminggal kapcsolatos információkat tartalmazhatnak. Emellett a cég javasolja azt is, hogy amennyiben ügyfele számítógépbe helyezett modemet és mobilinternet-előfizetést használ, a kifejezetten mobil internetes SIM kártyán korlátozza a roaming lehetőségét. Mobiltelefon
 használatakor lehetőség van arra is, hogy az automatikus hálózatválasztás helyett a kézi hálózat beállítást tegye az ügyfél elsődlegessé, így a határ mentén a készülék nem vált át másik hálózatra.

 A cégek közölték, az előfizetők az adatforgalmazás feltételeiről interneten is tájékozódhatnak, illetve túlforgalmazás esetén az egyes eseteket külön megvizsgálva indokolt esetben méltányosan járnak el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50