Állásbörzék: képzett IT munkatársakból hiány van

forrás Prim Online, 2009. május 5. 13:26

A válság miatt megszűnnek a munkahelyek, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a frissdiplomások. Vannak azonban munkakörök, amelyek épp ellenkező tendenciát mutatnak. Ha látogatást teszünk a legnagyobb állásközvetítő honlapokon, meglepődve tapasztaljuk, hogy több ezer állásajánlat közül válogathatunk. Csupán IT területen közel 1000 betöltetlen pozíciót számolhat össze, aki a Profession.hu, a Jobline és a Workania oldalain az IT/telekommunikáció keresési feltételre kattint.

Ha ennyi az állás és az álláskereső, akkor a probléma megoldásához a válságon túl kell tekintenünk. A Workania munkaerő-közvetítő cég munkatársa szerint az IT végzettségű és a műszaki szakemberek iránti igény folyamatosan nő, havonta körülbelül 300 új állás kerül fel a portálra.

Ezek szerint a kereslet és kínálat nem megfelelően találkozik ott, ahol a munkaerőpiac jóval több képzett informatikus szakembert tudna felszívni, mint amennyi rendelkezésre áll. Hasonló a helyzet az álláskeresés személyes fórumain is. A nemrégiben megrendezett HVG Állásbörzén kiállító 66 cég közül 13 az IT szektorból érkezett, de a megkérdezett munkaadók majdnem mindegyeke kínált informatikus pozíciót. Így az informatikus végzettség a második legkeresettebb volt a börzén, nekik szólt a meghirdetett állások 22%-a. Az informatikai területen felsőoktatási tanulmányokat folytató, vagy a közeljövőben végző diákok tehát joggal remélhetnek a diploma után gyors munkába állást és kedvező kereseti lehetőségeket. De van elegendő és megfelelő szintű képzés a jelentkező igény kielégítésére?

Az informatikai területen jól ismert Számalk Zrt., az 1970-es évek elején a magyar szellemi (szoftver) exportot elindító cég egyik tulajdonosa, Havas Miklós, elismert informatikai szakember rámutatott, hogy az informatika területén az egyetemi beiskolázásoknál a kormányzat nem elég bátran orientálja a jelentkezőket, szemben a piaci kereslettel nem rendelkező szakmákkal. „Az információs társadalom terjedőben van. Egyre több gép, egyre több hálózat, egyre több intelligens robot dolgozik a társadalomban. És mindez hatványozott mennyiségű fejlesztési, karbantartási, üzemeltetési munkát igényel.”

A magas szintű informatikai képzés területén hiány van az angol nyelvű programokból, az informatikusok idegen nyelv tudása, pontosabban annak hiánya komoly akadály lehet a nemzetközi együttműködés útjában. Ezek miatt tartja fontosnak, a részben Számalk által létrehozott Gábor Dénes Főiskola, az angol nyelvű University of Hertfordshire MSc in Computer Science mesterképzés elindítását nemzetközi csoportmunkát elősegítő tananyag alapján.

Havas Miklós így nyilatkozott: „Az informatika nyelve angol. Ha valaki nemzetközi projektekben akar részt venni, tárgyalásképes angollal kell rendelkeznie. Ami még kell, az a csoport munka tapasztalata, ami magyaroknál hiánycikk, ugyanis mi huszár nemzet vagyunk, s nem fegyelmezett, kooperatív regiment. Ami a munkaerőpiacot illeti, az a tapasztalat, hogy a BSc elvégzése után már elkapkodják a végzetteket. Ezért nem elég nagy a jelentkezési kedv az MSc., pláne a PhD képzésekre. Ugyanakkor a bonyolultabb rendszerek kifejlesztése, ami kiemelkedő keresetet biztosít, magasabb szintű, szofisztikáltabb ismereteket igényel.”

Az MSc in Computer Science itthon még kuriózumnak számító blended learning technikájú, angol nyelvű program különlegessége, hogy rugalmas időbeosztású, valamint hogy ötvözi a távoktatás és a hagyományos tantermi keretek előnyeit. A University of Hertfordshire, School of Computer Science online formában biztosítja a kurzus teljes tananyagát - amiben a diákok a saját ütemezésükben haladhatnak -, választja ki a helyi oktatókat és végzi a hallgatók értékelését. A magyar partnerintézmény feladta a mentori és tutori támogatás biztosítása. A program magas színvonalú szakemberképzést tűzött ki célul: „A hallgatók az alkalmazott informatika világméretekben előtérbe kerülő területeivel ismerkedhetnek meg, mint az ember-gép interakció, mérés és modellezés, multimédia hálózatok, védelmi rendszerek, mobil rendszerek és alkalmazásuk és még sorolhatnám.”- mondja Berke János a képzés szakmai vezetője.

A jelentkezési határidő május 31-e. A GDF főiskola nyílt napot tart a képzésről május6-án délután öt órakor.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09