Megjelentek az első Atom alapú szerverek

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 7. 08:20

Elsőre ellentmondásnak tűnik a leggyengébb processzorkategória és a legerősebb hardver egy lapon emlegetése, ám valójában nagyon is létező piaci igényeket fejez ki.

Az Intel Atom processzora sok kétség között a Mega-Giga Hertzek mániájának letűntével jelent meg, olcsó, kis energiaigényű és visszafogott teljesítményű alternatívaként. Az azóta eltelt kicsivel több mint egy év beigazolta a processzor létjogosultságát, sőt a netbookok és nettopok megjelenésével az Intel egyik legsikeresebb terméke lett. Időközben nőtt a teljesítmény is, megjelent az első kétmagos változat, ám maradt az alacsony energiaigény és a szabályozható fogyasztás. És éppen ezek azok a tényezők amik a szerverek piacára becsempészték az apró processzort. A nem is olyan régen még abszurd kérdésre, miszerint kinek kellene egy Atom alapú szerver, ma már az a válasz, hogy mindenkinek. Hiszen az Atom különösen a szerverprocesszorokhoz képest kifejezetten olcsó, és nem ez az egyetlen vonzó tulajdonsága. A kis energiaigény és hőtermelés egyre fontosabb a szerverek üzembentartói számára, és bár példaértékű, hogy már építettek olyan irodaházat, melyet részben a benne üzemelő szerverpark fűt, ezt az energiát is meg kell termelni és ki kell fizetni, így az igaz megoldás nem ez, hanem a takarékosabb szerver. Ha mindez elfogadható teljesítménnyel és kifejezetten vonzó árral párosul, akkor ez igazi bombaüzletnek ígérkezik. Nem véletlen, hogy a Hewlett-Packard már meg is jelentette a MediaSmart LX195 otthoni szórakoztatóközpont-szerverét, és a Super Micro is a héten jelentett be két adatmentő szervert szintén Atom magokkal. Míg az Intel ezzel kicsit a saját farkába harap, hiszen drága csúcsprocesszorai elől veszi el a teret, a legnagyobbak mind az Atom jövőjét fontolgatják. Jellemző például, hogy a Microsoft is kísérleteket végez hatalmas adatszerverei Atom alpú szerverparkra történő átültetésével.

Kulcsszavak: Intel processzor szerver

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50