Behódolt a Microsoft: Windows Európában Explorer nélkül

Milkovits Gábor, 2009. június 12. 07:23

A Microsoft az Európai Bizottság monopóliumellenes aggályait elkerülendő saját Internet Explorer böngészője nélkül fogja Európában forgalmazni a Windows 7 operációs rendszert.

A Wall Street Journal már vagy egy hete megírta, hogy az EU teljes, egyenlő esélyes választási lehetőség biztosítását várja el a Microsofttól a böngészők terén, míg a szoftveróriás szívesebben pártolná azt a verziót, ha az IE lenne az alapértelmezett böngésző, ugyanakkor a felhasználók könnyedén válthatnának alternatív programokra. Ez utóbbi variáns valahogy úgy nézett volna ki, mint az integrált keresősor cserélhetősége a Firefox böngészőben.

A Microsoft nem véletlenül most hozta ezt a döntést, az Európai Bizottság ugyanis mostanában készül határozni a cég ellen januárban felhozott újabb monopólium-jellegű vádakra. Ezek legfontosabbika pedig az, hogy a Microsoft az Internet Explorer integrálásával tisztességtelen előnyt élvez a Windows platformhoz (is) fejlesztett alternatív böngészőkkel szemben. Egyelőre nem lehet felmérni, hogy a lépés mennyiben változtat majd a jelenlegi helyzeten: valószínűleg nem sokat, mert a Firefox-ra, Operára, Chrome-ra vagy Safari-ra történő átváltás már most sem bonyolult, ugyanakkor a vállalatok így is többnyire ragaszkodnak az Explorerhez, főként saját belső alkalmazásaik kompatibilitása miatt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09