Itt van, de mi is az a Windows 7?

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 23. 19:23

Az új generációs operációs rendszer megjelenése kapcsán tekintsük át, milyen újdonságokat tart fontosnak a Microsoft a Windows 7 bemutatásakor.

Melyek azok az érvek, melyek a gyártó szerint a Windows 7 használata mellett szólnak? A teljesség igénye nélkül válogattunk a Microsoft összeállításából.

1.Windows Tálca
 
 A Windows 7 tálca továbbra is az ablakok közötti váltás megszokott helye. Ugyanakkor most láthatóbb, rugalmasabb és hatékonyabb. Az egyszerű elérés érdekében a Windows 7 operációs rendszerben kedvenc programjaidat például bárhová „rögzítheted” a tálcán. Nem vagy elégedett az ikonok jelenlegi elrendezésével? Most kattintással és húzással kedvedre átrendezheted azokat. Végezetül új módok érhetők el az ablakok előnézetének megtekintésére. Mutass egy ikonra a tálcán a megnyitott fájlok vagy programok miniatűr képének megtekintéséhez. Ezután mozgasd az egeret a miniatűrre az ablak teljes képernyős előnézetének megtekintéséhez. Az előnézeti miniatűrökkel be is zárhatod az ablakokat – rengeteg időt takarítva meg ezzel.
 
2.Gyors és eredményes keresés (Windows Search)
 
 A Windows 7 operációs rendszerben még több dolgot kereshetsz meg még több helyen – és mindezt gyorsabban. Kezdj el írni a Start menü keresőmezőjébe – és azonnal látni fogod a számítógépen található megfelelő dokumentumok, képek, zeneszámok és e-mailek listáját. Az eredmények kategóriákra bontva, és az egyszerűbb keresés érdekében kiemelt kulcsszavakkal és szövegtöredékekkel jelennek meg. Manapság kevesen tartják az összes fájljaikat egyetlen helyen. Ezért a Windows 7 operációs rendszer segítségével a külső merevlemezeken, hálózati számítógépeken és könyvtárakban is lehet keresni. Túl sok keresési eredményt kaptál? Dátum, fájltípus és más hasznos kategóriák alapján azonnal szűkítheted azokat.
 
3.Jump List menük

 A Jump List menük egy új szolgáltatás a Windows 7 rendszerben, amely egyenesen elvezet azokhoz a dokumentumokhoz, képekhez, dalokhoz vagy webhelyekhez, amelyeket mindennap használsz. Egy Jump List menü megnyitásához kattints a jobb gombbal egy program ikonjára a Windows 7 tálcán. (Ezeket a menüket a Start menüben is megtalálod.) Hogy mi jelenik meg egy Jump List menüben, az teljes mértékben az adott programtól függ. A Jump List menü az Internet Explorer 8 esetében a gyakran megtekintett webhelyeket mutatja. A Windows Media Player 12 esetében a gyakran játszott dalok listája látható benne. A Jump List menüből hiányzik egy kedvenced? Bármilyen fájlt „rögzíthetsz” a menükben. A Jump List menük nem csak a fájlok parancsikonjait jelenítik meg. Egyes esetekben olyan műveletek gyors elérését biztosítják, mint az új e-mail üzenetek írása vagy zenék lejátszása.
 
4.Hálózatkezelés
 
A Windows 7 rendszerben hordozható számítógépeden egy pillanat alatt megtekintheted a hálózatokat és csatlakozhatsz azokhoz. Csak kattints a hálózat ikonjára a tálcán. Az Elérhető hálózatok megjelenítése ablak megjelenít minden vezeték nélküli és vezetékes kapcsolódási lehetőséget – a Wi-Fi kapcsolatokat, a szélessávú mobilszolgáltatásokat, a telefonos kapcsolatokat vagy a vállalati virtuális magánhálózatokat. A csatlakozáshoz már csak egy kattintás kell.
 
 5.Snap
 
 A Snap egy gyors (és szórakoztató!) új módszer a megnyitott ablakok átméretezésére: az ablakokat egyszerűen a képernyő szélére kell húznod. Attól függően, hogy melyik szélt (a felsőt, az alsót, a bal vagy a jobb oldalit) választod, az ablak függőlegesen megnő, kitölti a képernyőt, vagy akár több ablakot is egymás mellé rendezhet. A Snap segítségével az ablakok olvasása, rendezése és összehasonlítása csupán... nos, valószínűleg nyilvánvaló.
 
6.Műveletközpont
 
 Bosszantanak a felugró buborékok? A Műveletközpontban beállíthatod, hogy a Windows 7 mely értesítéseit kívánod látni, és melyeket nem. A Műveletközpont gyűjti össze a Windows fő karbantartási és biztonsági szolgáltatásaitól (többek között a Windows Defender szolgáltatástól és a Felhasználói fiókok felügyelete eszköztől) érkező üzenetforgalmat. Ha a Windows valamire figyelmeztetni szeretne, megjelenik a Műveletközpont ikonja a tálcán. Az ikonra kattintva megjelenítheted a figyelmeztetéseket és a javasolt megoldásokat is. A Vezérlőpulton keresztül testreszabhatod a beállításait.
 
7.Képmetsző (Snipping Tool)

 
A Képmetsző eszközzel képernyőfelvétel készíthető bármiről az asztalon – legyen szó egy képről vagy egy weblap egy részéről. Kimetszhetsz egy teljes ablakot, a képernyő egy négyszögletes részét, vagy rajzolhatsz egy körvonalat is az egérrel vagy egy elektronikus tollal. (Esetleg az ujjaddal is, ha érintőképernyős számítógépet használsz.) Ezután elláthatod megjegyzésekkel, mentheted vagy elküldheted e-mailben a képet a Képmetsző ablak jobb oldalán található gombokkal. A Képmetsző eszköz csak a Windows 7 Home Premium, Professional és Ultimate kiadásaiban található meg.
 
+1.Energiagazdálkodás
 
Eleged van abból, hogy laptopod mindig akkor haldoklik, amikor a leginkább szükséged lenne rá? A Windows 7 arra törekszik, hogy az akkumulátor élettartama minél hosszabb legyen. Hogyan? Először is a Windows 7 kevesebb háttértevékenységet folytat, így a számítógépédnek a processzora nincs leterhelve, és kevesebb áramot fogyaszt. A további fejlesztések közé tartozik a kevésbé energiaigényes DVD-lejátszás (ez előnyös hosszú repülőutakon), a képernyő automatikus elsötétítése, a nem használt portok áramtalanítása és a pontosabb üzemidőjelzés. Így kisebb az esélye egy lemerült akkumulátor okozta meglepetésnek.

 + 2.BitLocker meghajtótitkosítás
 
Hogyan védheted meg adataidat az elvesztéstől, az eltulajdonítástól, illetve a támadókkal szemben? A válasz: a BitLocker szolgáltatás. A Windows 7 Ultimate verziójában elérhető továbbfejlesztett BitLocker meghajtótitkosítás segít megvédeni adataidat – a dokumentumoktól a jelszavakig –, mivel titkosítja a Windows rendszer és az adatok által használt meghajtót. Amikor a BitLocker meghajtótitkosítás szolgáltatást bekapcsolod, a rendszer automatikusan kódolja az ezután a meghajtóra mentett fájlokat. A BitLocker To Go – a Windows 7 új szolgáltatása – az olyan, könnyedén más kezébe kerülő cserélhető adathordozókra is kiterjeszti a védelmet, mint az USB-meghajtók és a külső merevlemezek.
 

Kulcsszavak: Microsoft opsys Windows 7

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50