Hét másodperc alatt áll fel a Google operációs rendszere

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 23. 09:10

A bekapcsolástól számítva kevesebb mint hét másodperc alatt működőképes állapotba hozható a Google Chrome operációs rendszere.

Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég – mint megírtuk - négy hónappal azután mutatta be az internetes környezetet igénylő rendszerét, hogy bejelentette: felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel. Sundar Pichai, a fejlesztő csapat vezetője szerint a Chrome-ot a gyorsaság, az egyszerűség és a biztonság jellemzi. "A rendszernek a számítógép bekapcsolását követően a televíziók gyorsaságához hasonlóan hét másodpercen belül működőképesnek kell lennie" - hangsúlyozta.

 A fejlesztők részére csütörtöktől érhető el az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskód. Az operációs rendszert kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik. Az ilyen gépeket használók a felhő programozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz a felhőben tárolják majd. A Google operációs rendszerrel rendelkező első netbookok a jövő év vége felé kerülhetnek az üzletekbe. A Chrome alkalmazhatóságát később kiterjesztik a laptopokra és az asztali számítógépekre is.

 A szoftver megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy webes böngészőre, mint a Microsoft vagy az Apple hagyományosnak tekinthető operációs rendszereire. A Google tervei között pontosan az szerepel, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje. A rendszer hátránya, hogy csak nagysebességű internetkapcsolattal működik megfelelően. A Chrome a mobiltelefonokra fejlesztett Android rendszeréhez hasonlóan ingyenes lesz. Az üzletpolitika mögött az az elképzelés húzódik, hogy az internetes számítógép-használat közvetve a Google internetes keresőmotorjára épülő hirdetési üzletágat erősíti majd, amely 2008-ban 22 milliárd dollár bevételt hozott.

 A Chrome előnye, hogy a netbook elvesztése vagy meghibásodása esetén a felhasználó nem veszít adatot, hanem egy másik gép vásárlásával ott folytathatja a munkát, ahol az előzővel abbahagyta. Elemzők szerint az operációs rendszer gyors elterjedését viszont éppen az állandó internetkapcsolat hiánya hátráltatja majd. Világháló nélkül ugyanis a szoftver csak korlátozottan működik. Az ezzel elérhető alkalmazások ráadásul nem kompatibilisak a jelenlegi személyi számítógépeken elterjedt programokkal.
 

Kulcsszavak: Chrome opsys Google

szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szakmai konferencián mutatkozik be a Quest IT felügyeleti szoftver

A díjnyertes Quest cég megoldásait mutatja be szakmai konferencián az amerikai szoftverház magyarországi képviseletét ellátó Ker-Soft Kft. szeptember 27-én 9 és 16 óra között a Larus étterem és Rendezvényközpontban.

2011. szeptember 24. 08:11

Dedikált e-könyv

Évek óta kísérleteznek az e-könyves világban a szerzői dedikálás megoldásával. Ez olyan terület, amelyben az e-könyv nem versenyezhetett a nyomtatott kiadványokkal. Egy kötet, benne az író saját kézírású ajánlása, nagy érték, nemzedékről nemzedékre megőrzik az ilyen becses darabot. Az elektronikus szöveg nem egy adott hordozóhoz köthető, hová is kerülne az autográf kézjegy? Nos, megvan a megoldás. A neve: Autograph Now.

2011. szeptember 18. 14:45

Az 50 legjobb iPhone alkalmazás – szórakozás

A játékok, utazással, életmóddal, zenével és fényképezéssel kapcsolatos iPhone alkalmazások után most bemutatjuk a Time szerkesztői által legjobbnak ítélt szórakozáshoz kapcsolódó applikációkat. (http://href.hu/x/fzym)

2011. szeptember 9. 10:14

Ingyenes tanulmány a hatékony call center üzemeltetéséről

A várakozási idő előzetes bemondásával jelentősen csökkenthető a call centerbe betelefonáló ügyfelek frusztrációja, de ha a közölt időtartam hosszabb, mint 5 perc, akkor nagy valószínűséggel elveszítjük az ügyfelet - többek közt ez derült ki a call és contact centerek területén immáron 15 éves építési és üzemeltetési tapasztalattal rendelkező NET’54 Üzleti Kommunikáció nemrég megjelent ingyenes tanulmányából.

2011. szeptember 7. 13:14

Számítási felhővel, érzékelőkkel és okostelefonokkal az ízletes mandarinért

A Fujitsu Limited és a Sowakajuen Co. Ltd. bejelentették, hogy megkezdték az infokommunikációs technológia mandarintermesztésben történő használatának helyszíni tesztelését Japánban. A projekt célja a kiváló minőségű, ízletes Arida Mikan fajtájú mandarin termesztésének támogatása.

2011. augusztus 28. 04:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09