Idén is bővül a személyi számítógépek piaca

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 24. 09:48

A várt csökkenés helyett növekedhet idén a személyi számítógépek (PC) világpiaca a Gartner informatikai piackutató vállalat hétfőn megjelent elemzése szerint.

A váratlanul jó harmadik negyedév nyomán felülvizsgált előrejelzés szerint a PC-gyártás már idén kilábal a válságból és az eladott készülékek száma éves bázison 2,8 százalékkal 298,9 millióra emelkedik. Az amerikai cég szeptemberben még 2 százalékos visszaesést jósolt 2009-re.

 Július és szeptember között összesen 80,9 millió PC kelt el világszerte, 0,5 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában, a világméretű gazdasági válság elmélyülését megelőző hónapokban, holott a szakértői becslések 5,6 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

 A növekedés nagy többségét a netbook néven is emlegetett, viszonylag olcsó mini-notebook számítógépek adták. Az alacsony árú, kisebb teljesítményű gépek kelendősége arra utal, hogy a vállalatok még mindig visszafogják informatikai fejlesztéseiket, és számítógépet szinte csak a lakossági fogyasztók vásárolnak.

 Az eladott gépek összértékét tekintve ugyanakkor várhatóan zsugorodik a PC-piac idén. Az átlagár csökkenése és az olcsóbb PC-k népszerűségének növekedése nyomán a bevétel 10,7 százalékkal maradhat el a tavalyitól, 217 milliárd dollár lehet 2009-ben – áll az elemzésben.

 Jövőre már a darabszám mellett értékben is bővülhet a piac: az előrejelzés szerint 12,6 százalékkal 336,6 milliárd darabra emelkedik az eladott PC-k száma, a bevétel pedig 2,7 százalékkal 222,9 milliárd dollárra nő.

 Az idei negyedik negyedévre mérsékelt növekedést valószínűsít a Gartner, amely szerint a Windows 7 megjelenése nemigen pörgeti fel a karácsonyi szezont, az új operációs rendszerre - és vele együtt új számítógépre - várhatóan csak jövőre váltanak nagy számban a fogyasztók, és akkor sem a Windows 7, hanem inkább az új gép csábítása vonzza majd őket.
 

Kulcsszavak: PC trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50