Infravörös térképet készít a világűrről a NASA új műholdja

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 15. 10:11

Aszteroidák, üstökösök és más ritka égi jelenségek után fog kutatni a világűrben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hétfőn felbocsátott új műholdja, a WISE, amely minden korábbinál részletesebb térképet készít a kozmoszról.

Az infravörös képeket készítő mesterséges holdat - amely Föld körüli pályára áll - több napi halasztás, a rossz időjárás és technikai rendellenességek után helyi idő szerint kora hajnalban juttatták fel a világűrbe a kaliforniai Vandenberg légi bázisról egy Delta 2 rakétával. A WISE az első hónapot műszerei ellenőrzésével fogja tölteni, utána elkezdi pásztázni a világűrt az infravörös fényt vagy hőt kibocsátó pontokat kutatva.

 A NASA szakértői szerint a 320 millió dolláros kutatási program keretében a műhold minden korábbinál részletesebben lesz képes feltérképezni a világűrt, be tud majd tekinteni a legtávolabbi galaxisokba is. A WISE a Föld felett 500 kilométeres magasságban keringve 10 hónapon keresztül gyűjti majd az adatokat az olyan különleges, gyengén látható égi jelenségekről, mint a csillagközi porfelhők, a barna törpecsillagok vagy a csillagok és bolygók közti sötét terek.

 A műhold egyebek között meghatározza mintegy 200 ezer aszteroida helyzetét és méretét, fontos információval ellátva a tudósokat arról, hogy mennyi nagy és veszélyes kisbolygó mozog a Föld közelében. Ugyancsak mélyülni fognak az ismeretek a csillagok létrejöttéről és a csillagrendszerek, köztük a Tejút fejlődéséről.

 Utoljára 26 évvel ezelőtt készültek infravörös felvételek az univerzumról - mondta el Edward Wright, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója, a WISE projekt egyik vezetője. A technológia azóta olyan nagy fejlődésen ment keresztül, hogy a régi infravörös fotók szinte impresszionista festményeknek tűnnek a mostani felvételekhez képest. A WISE összesen csaknem másfél millió fotót készít a világűrről, miközben küldetése során, a Föld pólusai felett áthaladva másfélszer fogja letapogatni az égboltot.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05