Ma nyílik a hannoveri CeBIT informatikai kiállítás és vásár

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 1. 08:35

A fejlett technológiai ágazatok fellendülésének reményében nyílik meg hétfőn Hannoverben a világ legnagyobb informatikai szakvására a CeBIT.

A vásárt Angela Merkel német kancellár és az idei társrendező ország Spanyolország miniszterelnöke José Luis Rodríguez Zapatero nyitja majd meg.

A hét végéig 68 ország 4150 kiállítója mutatja be termékeit és újdonságait. A 2009-es válságév ismét megtizedelte a CeBUT kiállítóinak a számát: tavaly 4300 kiállító vett részt a vásáron, 2008-ban pedig még 5800.

A nagyközönség előtt kedden nyitja meg a kapuit a vásár, melynek idei mottója "Connected World", azaz összekapcsolt világ. A vásár fő témakörei a szélessávú mobilinternet, az informatikai biztonság, a közlekedési telematika és a környezetbarát informatika. A vásár számos konferenciának és szakkiállításnak is otthont ad.

A vásár keretében kerül megrendezésre a CeBIT Sounds  zeneipari technológiai szakkiállítás is, amelyen a zeneipari és szórakoztatóelektronikai ágazat képviselői adnak egymásnak találkozót.

Angela Merkel kancellár hétvégi blogbejegyzésében a CeBIT jelentőségét hangsúlyozta ki. A vásár fontossága abban rejlik, hogy egyrészt bemutatja a globális kommunikációs technológia legújabb technológiai lehetőségeit, másrészt pedig rámutat a számítástechnika és az informatikai- kommunikációs technológiai ágazatot gazdasági növekedési motorként betöltött szerepére.

A CeBIT évek óta veszít kiállítói számából, ami egyebek között az ágazati szakvásárok gyarapodásával hozható összefüggésbe. A szórakoztatóelektronikai ágazat fő rendezvényévé a berlini IFA és a Las Vegas-i Consumer Electronics Show nőtte ki magát, a mobilkommunikációs ágazat fő seregszemléje pedig a barcelonai Mobile World Congress lett.

Tavaly a kiállítási terület egy ötödével 200 ezer négyzetméterre zsugorodott és a látogatók száma is ugyanekkora mértékben, 400 ezerre csökkent.

A Deutsche Messe AG a CeBIT rendezője a kiállítók számának csökkenésére és a konkurens rendezvények szaporodására már két évvel ezelőtt reagált és alapjaiban átszervezte a vásárt. A CeBIT profilját fokozatosan a szakemberek találkozójának helyet adó "profi vásár" irányába alakították át. A kiállítók költségeit csökkentették, a kiállítás időtartamát lerövidítették. Az idén a vásár már csak öt napig tart, a vasárnap már kiesik.

Amint azt a Messe kihangsúlyozta, az idén mintegy 300 kiállító első alkalommal vesz részt a vásáron, közöttük olyan nehézsúlyú játékosok is, mint a Google kiskereskedelmi érdekeltsége, az Amazon. A Google utcakép szolgáltatását, a hevesen vitatott "Street View" szolgáltatást fogja bemutatni.

Kulcsszavak: CeBIT kiállítás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09