Hitel- és lízingválasztó program indult a PSZÁF honlapján

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 6. 09:04

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lakossági ügyfelek tájékozódását segítő hitel- és lízingválasztó programot indított el honlapján, az első lépcsőben mintegy 50 pénzügyi vállalkozás 400 konstrukciója vált elérhetővé és összehasonlíthatóvá.

A honlapra látogató érdeklődők az ingatlanlízing, fogyasztási és jelzáloghitel, a megtakarítás fedezete mellett nyújtott kölcsön és a hitelkártya termékeket hasonlíthatják össze. Rövidesen sor kerül a pénzügyi vállalkozások gépjármű- és számlahiteleinek közzétételére is, 2010 júliusában pedig a hitelintézetek - így a kereskedelmi bankok - több tízezer lakossági hitel- és lízingkonstrukciója is megismerhető lesz a rendszerben.

 Az ügyfelek pontosabb tájékoztatását szolgálja, hogy az új internetes termékválasztó programba - miniszteri rendeletek előírása alapján - kötelező adatokat szolgáltatniuk az érintett pénzügyi intézményeknek. Eddig ez csak önkéntes volt. Ha a pénzügyi intézmények által közölt kondíciók esetleg jogszabályba ütköznek - például az adott hiteltípus előtörlesztési díjának mértéke magasabb a 2010 márciusától törvényben előírt maximumnál – az adatszolgáltatás alapján a PSZÁF fogyasztóvédelmi vizsgálatot is indíthat.

 A termékválasztó programban a hitelek, lízingkonstrukciók mellett az ügyfelek a választást megkönnyítő fogyasztóvédelmi információkat, pénzügyi szótárt, mérlegelendő szempontokat és figyelemfelhívásokat is találnak. Azoknak, akik nem tudják, hogy pontosan milyen típusú terméket keresnek - a döntést megkönnyítendő - több lépcsős segítő program áll rendelkezésre. Ha pedig egy ügyfél számára több konstrukció jellemzői tűnnek megfelelőnek, a kiválasztott termékek összehasonlítását külön alkalmazás segíti.

 

Kulcsszavak: PSZÁF bank bankszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50