Finn kísérlet: a posta felnyitja és e-mailben kézbesíti a leveleket

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 7. 09:02

Meghökkentő módszert eszelt ki a finn posta a költségek csökkentésére: arra készül, hogy felnyissa a leveleket, majd tartalmukat digitalizálva és kódolva e-mailben továbbítsa a címzetteknek.

Egyelőre kísérleti programról van szó, amely csak önkéntes jelentkezőket érint majd - közölte az AFP-vel a finn posta egyik illetékese. A címzetteket e-mailben vagy SMS-ben értesítik az előzőleg kinyitott, beszkennelt és pdf-formátumban továbbított levélről magyarázta Tommi Tikka, az Itella finn postai cég fejlesztési igazgatója.

 A levelek elektronikus tartalommá való automatizált átalakítása különlegesen biztosított helyiségekben történik majd, ahol azalkalmazottaknak szigorú titoktartási követelményeknek kell eleget tenniük. A borítékok méretét és súlyát lemérik, így különítik el azokat a küldeményeket, amelyeket technikai okokból nem lehet szkennelni, vagy amelyek bankkártyát, szavazási postát vagy egyéb olyan anyagot tartalmaznak, amelyet tilos felnyitni.

 Az április 12-én kezdődő és az év végéig tartó kísérletben egyelőre csak az ország déli részén lévő Porvoo városka Anttila nevű, gyér lakosságú negyedének 126 családja és 20 cége vesz részt.

 Az automatikus borítéknyitás alól nem képeznek kivételt a szerelmes és egyéb magánlevelek, ami heves reagálást váltott ki a világháló finn használóinak körében, bár különben a finnek körében népszerű a hightech - ez a Nokia országa.

 Finnország ugyanarra készül, mint amit a Szovjetunió idején a KGB vagy a keletnémet Stasi tett: fel akarja nyitni az emberek magánpostáját tiltakozott egy olvasó a Helsingin Sanomat című napilap internetes portálján.

 Alkalmazottaink nem olvassák el a leveleket. Hogyan tudnánk megkülönböztetni a szerelmi vallomásokat a többitől? Válaszolt Tommi Tikka, hangsúlyozva, hogy a kísérlet minden résztvevője szerződésben engedélyezte leveleinek felnyitását és digitalizálását. A posta nem tartja meg a másolatot, és a papírlevél hívei sem panaszkodhatnak majd: a levelet a posta visszateszi a borítékba és kikézbesíti a címre, mint eddig.

 A különbség az lesz, hogy kézbesítőik hetente csak kétszer járnak majd.
 

Kulcsszavak: hírközlés e-mail posta

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50