Az energiatakarékosságra összpontosít az új Bluetooth szabvány

Milkovits Gábor, 2010. április 22. 08:04

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) részleteket közölt a következő generációs Bluetooth 4.0 szabványról, amelynek egyik kulcseleme az energiatakarékosság lesz.

A pontos adatok híján egyelőre annyit közöltek, hogy az új Bluetooth jóval kevesebb energiát használ majd, mint elődei, így a megoldás számos olyan eszközben is alkalmazható lesz, amelyekben eddig nem. Michael Foley, a Bluetooth SIG igazgatója ezek közül a karórákat, a távvezérlőket és az orvosi műszereket emelte ki. Ezek a nagyobb teljesítményű, tölthető akkumulátorok helyett általában hagyományos szárazelemekkel működnek, jó esetben évekig anélkül, hogy azt cserélni kellene bennük. A mostani Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli technológia azonban túl nagy igénybevételt jelent az ilyen eszközök áramforrásai számára.

A Bluetooth 4.0 másik igen fontos fejlesztése a megnövelt hatótávolság, amely akár 60 méter fölé is terjedhet, szintén kiszélesítve ezzel a technológia alkalmazási területét. A szabványt pártoló szervezet szerint a végleges specifikáció június végéig kerül kidolgozásra, az első Bluetooth 4.0 készülékek pedig jövő év elején jelenhetnek meg az üzletekben.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50