Energiabajnok: mindössze 10 wattos PC az Inteltől

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 1. 19:07

Ha nem vágyunk erőgépre, érdemes megfontolni az Intel Atom alapú D410PT rendszert, mely mind méretében, mind fogyasztásában csúcstartó: mindössze 170x170 milliméteres és 10 wattot fogyaszt.

A felhasználók legnagyobb része a gépidő 99 százalékát az e-mailek olvasásával, böngészéssel, vagy MSN-ezéssel tölti, és éppen ilyen helyzetekre találták ki ezt a kis gépet. Ha nem szeretnénk 3D-s játékokat játszani a számítógépen, akkor jó kompromisszum lehet az Intel Desktop Board D410PT alaplap, ami tulajdonképpen egy komplett rendszer. A hétköznapi teljesítményért cserébe viszont nem kell egy hajókoffernyi házat kerülgetnünk, és a mára elterjedt 400 Wattos tápegységek után fizetni a villanyszámlát, mégis kiváló belépő szintű házimozi rendszer válhat belőle. A modern technológiát képviselő DBD410PT-nek három nagy előnye van. A kis mérete - mindösszesen 170 x 170 mm-es – miatt könnyen elrejthető vagy kis helyre bezsúfolható mini számítógép összeépítését teszi lehetővé. A kedvező fogyasztása miatt a hőelvezetés, azaz a szellőzés miatt sem kell annyira aggódnunk.

A második nagy előny maga az alacsony fogyasztás, az új Intel Atom D410 kb. 10 W-ot fogyaszt csak. Emiatt még hűtőventilátorra sincs szüksége, passzív hűtéssel tarthatjuk optimális hőmérsékleten a lapot, a processzort, a chip-készletet és a grafikus kártyát is.
Ezekből már adódik is a harmadik előny: a csendes működés, a ventilátorok duruzsoló zaja nem szennyezi a környezetünket. Mivel nem tesszük ki nagy terhelésnek a PC-t, a teljes csend érdekében egy SSD meghajtót szerelhetünk bele, kiváltva a “zajos” és “energiazabáló” merevlemezt is.
 
Az integrált 1,66 MHz-es Atom mellé NM10 Express Chipset-tet épített az Intel, mely két darab DDR2-es 800 MHz-es vagy 667 MHZ-es memória modult single-channel módban tud kezelni. Legalább van hova elhasználni az asztali PC-ből kihullott, nyugdíjazott modulokat is. A maximum 4 GB memória ellensúlyozza az Atom processzor szerényebb teljesítményét. A jobb képességeket a grafika terén sem kell nélkülöznünk, az Intel GMA 3150 többet, jobbat nyújt, mint a korábbi miniITX-es alaplapok. Szabványos 10/100 Mb/s-os hálózati kártya és két fedélzeti soros port mellett az alaplapon helyet kapott egy PCI csatlakozó, ha további grafikus kártyát is szeretnénk majd bele, két SATA-II port és persze a hangról gondoskodó Intel High Definition chip sem maradt le. Továbbmenve találunk nyolc USB portot, ami több, mint elég egy ilyen kis gépnek és végül két PS/2-est az egérhez és a billentyűhöz, és mindezt a tízen-ezres árkategóriában.

Kulcsszavak: Intel PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09