Peking megszüntetné a névtelen internetes hozzászólásokat

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 6. 09:12

A névtelen online hozzászólások lehetőségének megszüntetésére készülnek Kínában az interneten terjedő "káros információk" kiszűrése érdekében - ez derül ki a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című pártlap egyik írásából, amelynek részleteit a China Daily szerdai száma is átvette.

Az internet kiterjedtebb szabályozását sürgető Vang Csen (Wang Chen), az államtanács információs irodájának miniszteri rangú igazgatója azt mondta, meg kell szigorítani a világhálón terjedő "káros információk" kiszűrését, hogy megakadályozzák a határon túli ellenséges erők beszivárgását az országba.

Vang - most először - a nyilvánosság előtt megerősítette, hogy a legnagyobb internetes híroldalak és üzleti portálok már eleget tettek a kívánalomnak, és megszüntették a név nélküli kommentek, hozzászólások lehetőségét, de a szabályt a többi népszerű fórumra is
kiterjesztik.

Kínában tavaly több mint 5500 olyan embert vettek őrizetbe, akiket online pornó, szerencsejáték, csalás bűncselekményének elkövetésével gyanúsítanak - tájékoztatott Vang, és hangsúlyozta, hogy fokozni akarják az online bűnözés elleni fellépést.

A Zsenmin Zsipao az internetszabályozást felügyelő kormányszerv vezetőjének egy múlt heti beszédét közölte most teljes terjedelmében. Vang e beszédéből már korábban is idézték azt a részt, ahol az "internetes kommunikáció" adminisztratív szabályozása mellett állt ki, s a felhasználók jogainak és kötelességeinek részletes kidolgozását szorgalmazta.

Kínában a lakosság közel 29 százaléka internethasználó, s a több mint 400 millió emberből 233 milliónak mobiltelefonos hozzáférése is van. Vang ezért külön is szót emelt a regisztráció, a nevesített mobiltelefon-használat mellett.

Az információs tárca adatai szerint az országban 2009 végén 3,23 millió hazai weblapot működtettek, számuk éves szinten 12,3 százalékkal nőtt.

Kulcsszavak: Kína

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09