Magyar Telekom - kisebb bevétel és nyereség

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 13. 08:33

A Magyar Telekom Nyrt. nettó eredménye 16,4 milliárd forint volt az első negyedévben, 23,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, a társaság bevétele 7,5 százalékkal 147,4 milliárd forintra mérséklődött 2009 azonos időszakához képest. Az elemzők 17,485 milliárd forint nettó profitot vártak.

 A társaság a nyereség csökkenését alapvetően a bevételek, ezen belül a magas jövedelmezőségű hangalapú szolgáltatások visszaesésével magyarázza. A szerdán közzétett konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az első negyedévben a társaság kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 10,7 százalékkal, 57,7 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

 A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki szerint a gazdasági visszaesés és az erős verseny 2010 első negyedévében is negatív hatással volt az üzleti teljesítményre. A társaság arra törekszik, hogy tovább erősítse piaci pozícióját, működési- és költséghatékonyságát.

 A vállalat az első negyedévben 15,7 milliárd forintot költött tárgyi eszközökre és immateriális javakra (CAPEX), ami 4,2 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi első negyedévihez képest. A tőkeberuházások (CAPEX) teljes összegéből például a lakossági szolgáltatások üzletágra 4,9 milliárd forint, a vállalati szolgáltatások üzletágra 0,7 milliárd forint, a technológia üzletágra pedig 7 milliárd forint jutott.

 A macedóniai korrupciógyanús tanácsadói szerződések vizsgálatáról a gyorsjelentés közli, hogy az ezzel kapcsolatos költségek az első negyedévben 0,5 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 1,7 milliárd forinttal. A közlemény szerint a végleges jelentés elkészült, és abban semmi sem utal arra, hogy a társaság jelenlegi felső vezetői vagy igazgatósági tagjai bármilyen szabályt megszegtek volna. Ugyanakkor a társaság folyamatosan vizsgálja a kárt okozó személyekkel és szervezetekkel szembeni jogérvényesítési lehetőségeket.

 A gyorsjelentés beszámol újabb perekről is: ismét megtámadta egy kisrészvényes a Magyar Telekom legutóbbi és korábbi közgyűlési határozatait, további két kisrészvényes pedig a legutóbbi közgyűlési döntéseket. A keresetben a 2008. évi rendes, a 2009. évi rendes és a 2009. évi rendkívüli közgyűlésen hozott határozatok bejegyzéséről szóló cégbírósági végzés hatályon kívül helyezését, és a már bejegyzett változások törlését kérik. Kérték azt is a cégbíróságtól, hogy utasítsa el a Magyar Telekomnak 2010. évi rendes közgyűlésén hozott döntéseinek bejegyzésére vonatkozó kérelmet. Az április 7-én megtartott éves rendes közgyűlés részvényenként 74 forint osztalékról döntött.

 A lakossági szolgáltatások üzletág bevételei 4 százalékkal, 75,8 milliárd forintra csökkentek, míg az EBITDA 4,7 százalékkal 44,4 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben a bázishoz képest. A vezetékes bevételek 5,2 százalékkal estek vissza. S bár a szélessávú ügyfelek száma tovább nőtt, s a negyedév végén meghaladta a 617 ezret, az árak csökkenése és a kedvezőbb díjszabású csomagokra történő áttérés erősödésének következtében az internet-bevételek kismértékben, 0,9 százalékkal mérséklődtek. A kedvezőtlen hatásokat részben ellensúlyozta, hogy az ügyfélszám növekedésének köszönhetően az első negyedévben 18 százalékkal nőttek a tv-szolgáltatásokhoz kapcsolódó bevételek. A tv-előfizetők száma március végén, elsősorban a szatellit adás elterjedésének köszönhetően, elérte a 678 ezret, s nőtt az internetes tv iránti kereslet is.

 A lakossági mobil-bevételek 3 százalékkal, 43,7 milliárd forintra mérséklődtek az első negyedévben, mivel a forgalom növekedése nem tudta ellensúlyozni az ügyfélszám és az átlagos árszínvonal csökkenését. A T-Mobile az aktív ügyfelek száma alapján mért 44,3 százalékos piaci részesedésével továbbra is megőrizte egyértelmű piacvezető pozícióját. A mobil szélessávú piac ugyanakkor tovább bővült, a lakossági mobil internet-ügyfelek száma meghaladja a 357 ezret, ami 84 százalékos bővülés a bázishoz viszonyítva.

 A vállalati szolgáltatások üzletág bevétele 7,7 százalékkal, 39,6 milliárd forintra csökkent, az EBITDA pedig 7,4 százalékkal, 18,8 milliárd forintra mérséklődött 2010. első negyedévben.
A vezetékes bevételek 12,2 százalékkal 11,2 milliárd forintra csökkentek, mivel a kedvezőtlen makrogazdasági környezet következtében mérséklődtek a távközlési kiadások.
A szegmens mobil-bevételei 4,9 százalékkal, 15,6 milliárd forintra csökkentek a recessziós hatások és az erős verseny miatt.
A rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek 6,8 százalékkal 12,7 milliárd forintra csökkentek, aminek a fő oka az, hogy a gazdasági környezetre válaszul a magán- és közszférában egyaránt visszaestek a beruházások.

 Macedóniában a bevételek 11,8 százalékkal, 18,4 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben. Árfolyamhatás nélkül számolva a bevételek csak 4,4 százalékkal mérséklődtek.
Montenegróban a bevételek 9,4 százalékkal, 7,4 milliárd forintra mérséklődtek, míg árfolyamhatás nélkül számolva csak 1,7 százalékkal.

A Magyar Telekom jegyzett tőkéje változatlanul 104,275 milliárd forint volt március végén, míg a saját tőke 552,214 milliárd forint volt, 2,6 százalékkal több a december véginél. A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír keddi záró ára 655 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 556 forint és 870 forint között mozogott.
 

Kulcsszavak: Magyar Telekom +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09