HD videó a Canon új csúcskompaktjában

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 14. 17:55

Az új PowerShot G12 esetében a Canon tervezői megtartották az előd modellekre jellemző klasszikus kezelési és vezérlési sémát, miközben a olyan új szolgáltatások kerültek a gépbe, mint például a Canon HS rendszer, a 720p HD videofelvételek, vagy a hibrid képstabilizátor.

A HS rendszer: képminőség, rossz fényviszonyok mellett is

A PowerShot G12 nagyérzékenységű 10,0 megapixeles CCD érzékelőből és a DIGIC 4 processzor kombinációjából álló Canon HS rendszert tartalmaz, amely még rossz fényviszonyok esetén is jó képminőséget biztosít. A kibővített ISO tartománynak köszönhetően a felhasználók a sötétebb beállításokról is vaku és állvány nélkül készíthetnek felvételeket, és csupán a rendelkezésre álló fénnyel megfelelően exponált képeket tudnak rögzíteni. Ha elkerülhetetlen vaku használata, a magasabb ISO érzékenység lehetővé teszi a vaku hatótávolságának megnövelését, és a téma hatékonyabb megvilágítását. Magasabb ISO érzékenység használatával a felhasználók nagyobb zársebességeket alkalmazhatnak, így könnyebben, elmosódás nélkül örökíthetnek meg mozgó tárgyakat.

A pontosabb beállítás érdekében az ISO érzékenység 1/3 fokozatonként külön ISO tárcsával állítható. Az új szolgáltatás lehetővé teszi az automatikus beállítást, így a felhasználók előre rögzíthetik, valamint előre megadhatják, hogy a fényképezőgép mi alapján válassza ki a felvételkészítéskor használni kívánt maximális ISO érzékenységet. A sötétebb helyzetekben használható Kevés fény móddal az ISO érték akár 12800 érzékenységig növelhető, így a felhasználók az ISO és a fehéregyensúly megfelelő kombinációjának kiválasztásával pontosan megörökíthetik a homályos környezet hangulatát. A fényképészek a gyorsan mozgó témákat, akár 4,2 kép/másodperc sebességgel is rögzíthetnek.

 



Canon objektív Hybrid IS technológiával

A PowerShot G12 nagy-látószögű objektíve 5x optikai zoom-ot biztosít, a Canon optikai képstabilizátora (IS) ellensúlyozza a fényképezőgép elmozdulását, ezáltal csökkenti a kép életlenségét. Sötétebb környezetben is lehetővé teszi a felvételt, valamint a körülbelül 4 értékkel hosszabb zársebesség használatát, mint ami egyébként szükséges lenne egy éles kép készítéséhez. A Canon Hybrid IS technológia a makró felvételek készítése esetén tovább növeli az optikai képstabilizátor hatékonyságát, így a felhasználók a fényképezőgéppel akár 1 cm-ről is készíthetnek felvételeket. Ilyen közelről már a legkisebb bemozdulás is negatív hatással lehet a képminőségre, amely állvány használata nélkül megnehezíti éles képek készítését. A Hybrid IS rendszer viszont a nagyítás növelése esetén is kiküszöböli azokat a véletlenszerű oldalirányú mozgásokat és elforgatásokat, amelyek ronthatják a kép minőségét.

Rugalmas fényképezés

A fényképezőgép 7,0 cm (2,8”) képátlójú, nagyfelbontású, kihajtható PureColor II VA LCD kijelzője lehetővé teszi a rugalmas fényképezést és lejátszást. Az elforgatható kijelzővel a felhasználók számos szögből – például a talajhoz közel vagy fejmagasság felett is – könnyedén készíthetnek kiváló felvételeket a kiválasztott témáról. A fényképezőgép a fényképész látásához igazítható, állítható dioptriájú optikai keresővel is rendelkezik, így könnyedén kiválaszthatók a különböző felvételi stílusok. A lejátszási módban elérhető új RGB hisztogrammal a felhasználók a felvétel elkészítése után azonnal, részletesen ellenőrizhetik a képek expozícióját.

Teljes körű irányítás

A PowerShot G12 nem csupán egy teljesen manuális, és számos félautomata üzemmóddal rendelkezik, hanem egy új elülső tárcsával is, amellyel fényképezés közben is gyorsan és kényelmesen adhatók meg a beállítások. A felhasználók az elülső tárcsát vagy a többfunkciós tárcsát is kiválaszthatják a fényképezőgép funkcióinak vezérlésére, de akár egyszerre mindkettőt is használhatják. A fényképezőgép például úgy is használható, hogy az elülső tárcsa AV módban a blendét állítja be, a többfunkciós tárcsa pedig a fehéregyensúlyt vagy a felvétel oldalarányát. A felhasználók továbbá a tárcsákat beállíthatják akár úgy is, hogy csak az elülső tárcsa aktív, a többfunkcióst pedig letiltják annak érdekében, hogy véletlenül se tudják módosítani a beállításokat. A haladó amatőrök és a profik RAW formátumban is készíthetnek képeket, a készülékhez tartozó Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverrel pedig a rögzítésük után is szerkeszthetik azokat. Mivel a PowerShot G12 ugyanazt az utólagos szerkesztési környezetet használja, mint az EOS rendszer, problémamentesen illeszkedik a fényképészek már kialakított munkafolyamataiba.

Elektronikus szintbeállítás és többféle oldalarányú felvétel

A pontosan vízszintes felvételek készítésének érdekében a PowerShot G12 egy új, elektronikus szintbeállítási funkcióval is rendelkezik. A kijelzőn fényképezéskor megjelenik a fényképezőgép gyorsulásérzékelőjétől érkező adatok alapján létrehozott „vízmérték”. Így a felhasználók ellenőrizhetik, hogy vízszintesen áll-e a készülék, és pontosan vízszintes vagy függőleges portrékat, tájképeket készíthetnek. A 3:2, 4:3, 1:1, 16:9 és 4:5 oldalarányú képek rögzítését biztosító funkció lehetővé teszi, hogy a fényképész a kompozícióhoz legjobban illő oldalarány kiválasztásával, a témának megfelelő felvételeket készítsen.

HD videók sztereó hanggal

A készülék a G sorozat első modellje, amellyel 720p HD 24 kép/másodperc sebességgel, sztereó hanggal ellátott videó is rögzíthető. A Videó módban elérhető miniatűr effektussal a felhasználók alacsonyabb képkocka/másodperc beállítású videót is rögzíthetnek, így drámai, különleges, hosszú időközű felvételek is készíthetők. Az integrált, CEC-kompatibilis HDMI csatlakozónak köszönhetően a videók és állóképek megtekintése egyszerű, és egy kompatibilis HDTV és egy távirányító használatával közvetlenül beállítható.


Canon PowerShot G12 legfontosabb jellemzői:

·    HS rendszer
·    Nagyérzékenységű 10 megapixeles CCD érzékelő
·    28 mm nagy-látószögű, 5x zoom objektív, Hybrid IS
·    7,0 cm (2,8”) képátlójú, kihajtható LCD-kijelző, elektronikus szintbeállítás, optikai kereső
·    Elülső tárcsa, teljesen manuális üzemmód és RAW formátum
·    HD videók, HDMI
·    Magas dinamika tartomány üzemmód
·    Integrált Smart Auto technológia
·    Többféle oldalarányú felvétel
·    Kiegészítők széles választéka

Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05