IOCELL NetDisk: tárolás, gyors küldés és megosztás

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 20. 08:40

Sok adat PC-n kívüli tárolásának legnagyobb problémája az adatsebesség a külső egység és a PC között. Az 2.0 USB lassú, a 3.0 gyors, de még drága és nem elterjedt, az eSATA sem mindig az igazi. Az IOCELL NetDisk egy fiókos hálózati tárolója ezen a szűk keresztmetszeten lép túl, sebessége megközelíti egy belső merevlemezét.

Az első lépés nagyon egyszerű, ha már a kezünkben van az IOCELL tároló. Tegyünk bele egy új vagy már meglévő, teljesen átlagos 3,5 colos SATA merevlemezt (max. 2 TB kapacitás). Csatlakoztassuk a LAN hálózatra és telepítsük a mellékelt meghajtóprogramot. A NAS, azaz az NDAS már készen is áll a munkára. Sem a TCP/IP, sem a hálózat beállításához nem kell konyítanunk, a program mindent elintéz helyettünk. Az NDAS meghajtó pont úgy fog működni, mintha egy belső merevlemezzel bővítettük volna a PC-nket. Az első, ami szembe tűnik a szokásos NAS egységeknél négyszer gyorsabb adatelérési sebesség, a NetDisk átlagosan 70 MB/s adatátvitelre képes. A legújabb generációs winchesterek általában 95 MB/s átviteli sebességgel muzsikálnak a PC-ben, így az NDAS egység szinte már hajszálnyira megközelíti ezt a teljesítményt. Egy tipikus NAS egység Gigabites LAN hálózaton csupán csak 15-20 MBitet tud másodpercenként megmozgatni bármit, mialatt az új tárolónk négyszer ennyivel is könnyedén elbánik. Természetesen a valós átviteli sebesség számai függnek az adott konfigurációtól és a beépített HDD teljesítményétől, de a különbség a fentiek alapján kézenfogható.
 
 Az IOCELL tárolója, pont úgy, mint a belső merevlemez esetében, tetszőleges módon particionálható és formattálható. Ebben sincs különbség. Az operációs rendszer az FST (File System Tolerance) miatt a NetDisk-et belső meghajtóként fogja látni, illetve kezelni, az egységet a többi helyi meghajtó, merevlemez, pendrive, kártyaolvasó mellett, egy szokásos betűjellel azonosítva fogja megjeleníteni. Ha a NetDisk-et most leválasszuk a LAN hálózatról, utána azonnal csatlakoztathatjuk az USB vagy eSATA porthoz, a partíciók elérhetőek maradnak, minden mehet tovább, mintha mi sem történt volna. Legfeljebb a sebesség csökkenéséről vehetjük észre, hogy már nem a Gigabites hálón csücsül. Sem ezt, sem azt nem tehetjük meg egy szokásos NAS tárolóval, hogy a kivett merevlemezt a PC-be téve, rögtön használhatjuk is a rajta levő NTFS partíciót. Az NDAS esetében a PC felismeri az így áttelepített merevlemezt és a rajta levő partíciót. A hálózaton levő NDAS-nak nincs TCP/IP konfigurációja. Ez megakadályozza, hogy illetéktelenek az interneten keresztül feltörjék a rendszert. Az azonosítás egy egyedi regisztrációs folyamattal történik a PC-n, enélkül az adatok elérhetetlenek a hálózaton. A tárolókapacitás további NetDisk egységekkel pillanatok alatt bővíthető (RAID 0), az adatvesztés elkerülése végett az egyes egységek tükrözhetők (RAID 1).
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09