Bibliai utalást tartalmazhat az Irán ellen bevetett Stuxnet kódja

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 1. 08:41

Az Ótestamentumra, pontosabban Eszter könyvére utalhat a feltehetően az iráni atomprogram lelassítására megalkotott Stuxnet számítógépes vírus - állította csütörtöki lapszámában a The New York Times.

Eszter könyve azt meséli el, hogyan menekültek meg a zsidók egy megelőző csapás segítségével attól, hogy a perzsák kiirtsák őket. A vírus kódjának egyik részlete a Myrtus (mirtusz) nevet viseli, ami egyértelmű utalás lehet az Ábrahám népét megmentő nőre.

 Az izraeli kormány nem kommentálta, hogy titkosszolgálata kiberháborúra szakosodott részlegének van-e köze a Stuxnethez, ami a lap szerint nem meglepő. Ugyanakkor több ország számítástechnikai szakemberei is úgy vélekedtek, hogy a vírus eredetét talán sohasem sikerül majd kideríteni. A The New York Times olyan véleményekre is hivatkozik, melyek szerint a mirtusz név használata - a virág több közel-keleti kultúrának is alkotóeleme - csupán szándékos félrevezetés, amelynek célja, hogy a gyanút az izraeliekre terelje.

 A lap rámutat, hogy a Stuxnet eredetével kapcsolatban hallgat az Obama-kormány is, amely nemrégiben felgyorsított egy, az előző elnök csapatától örökölt titkos számítástechnikai projektet, amelynek célja az iráni atomprogram aláaknázása.

 Noha a vírus több országban, többek között Kínában, Indiában és Indonéziában is felütötte fejét, a jelek azt mutatják, hogy a fő célpont éppen az iráni nukleáris program volt. Az egyik legfontosabb utalás az, hogy a Stuxnetet valószínűleg egy meghatározott, a Siemens által tervezett ipari számítógép ellen hozhatták létre. A Simatic S-7 típusú komputereket olajvezetékek, villamosenergia-hálózatok és atomerőművek működtetéséhez alkalmazzák.

 Irán még sohasem engedett be nemzetközi ellenőröket a natanzi urándúsító üzemének vezérlőtermébe, mert nem kívánta felfedni, hogy milyen berendezéseket használ. Ugyanakkor Dubajban tavaly lefoglaltak egy S-7-es szállítmányt, amelynek célországa Irán volt. Ez arra utal, hogy az ilyen eszközök használata elterjedt lehet az iszlám köztársaságban.

 Ralph Langner német komputerbiztonsági szakember, aki a független szakértők között elsőként állapította meg, hogy a Stuxnet Irán ellen irányul, úgy vélekedett, hogy a vírust feltehetően az iszlám köztársaság nukleáris erőművének építésében részvevő orosz szakemberek hurcolhatták be - némi titkosszolgálati rásegítéssel - az országba.

 Az Egyesült Államok és Izrael sohasem rejtette véka alá, hogy céljai között előkelő helyen szerepel az iráni urándúsítás központja, a natanzi urándúsító vezérlő számítógép-rendszereinek megrongálása. Noha a vírus szerepe ezen a téren még nem bizonyított, a lap rámutat, hogy az üzemképes urándúsító centrifugák száma a 2009 májusi 4920-ról idén augusztusra 3772-re csökkent.

 Josszi Melham, az izraeli Hárec című lap hírszerzési szakírója egyébként úgy véli, hogy a Moszadnak és az annak kötelékében működő 8200-as Egységnek köze van a Stuxnethez. Mint mondta, nem véletlen, hogy tavaly meghosszabbították az izraeli hírszerzés főnöke, Meir Dagan megbízását, mert egy hosszú távú feladat megoldásán dolgozik.

 Izraeli becslések szerint Irán 2014-re lesz képes atomfegyver előállítására. A Stuxnet vírus első változata a The New York Times szerint 2009 elején jelent meg.

 Egyébként szakértők emlékeztetnek, hogy Eszter eredeti héber neve - mint ahogy azt története is elbeszéli - Hadassza, azaz mirtuszvirág volt, közismert perzsa nevét - amelynek jelentése csillag - csak később, a perzsa király (Ahasvérus, azaz I. Xerxész) feleségeként vette fel. A talmudi forrás szerint azonban Eszter neve héber eredetű: sokáig titkolta zsidó származását férje előtt. Eszter, az árva zsidó lány Perzsiában nőtt fel. Nemcsak népét mentette meg az ármánykodástól és a végső pusztulástól, de egy, a férje ellen tervezett merényletet is megakadályozott.
 

Kulcsszavak: security hacker vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Ez a csalási forma szedi leggyakrabban áldozatait az idősek körében

Leginkább a számítógépes vírusoktól és adataik illetéktelen kézbe való kerülésétől tart ez az 50 évnél idősebb korosztály, és 10 százalék körüli azok aránya, akik voltak már online csalás vagy támadás áldozatai, derült ki egy friss kutatásból. Csalás észlelése esetén kiemelkedő azok aránya, akik rendőrséghez fordulnának, de az informális segítségkérés és a szolgáltató felkeresése is jellemző. 

2024. március 20. 19:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05