EU-elnökség - Szakértő: a legfontosabb kommunikációs eszköz a honlap lesz

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 15. 10:24

A magyar EU-elnökség legfontosabb kommunikációs eszköze a honlap lesz, amelyet hétfőn kezdenek tesztelni, és december 20. körül élesítenek - mondta el az elnökség hivatalos honlapjáról tartott előadásában a projekt vezetője egy szombati budapesti szoftverfejlesztési konferencián.

Rácz Péter - aki európai uniós szakértő és politikai elemző, emellett weblapok projektmenedzselésével és tervezésével foglalkozik - elmondta: a jelenlegi belga elnökség honlapjának nyílt forráskódú Drupal keretrendszerét veszik át, alakítják a magyar igényekhez.

A szakértő a CEU konferenciaközpontban rendezett Drupal-hétvégén kifejtette: az elnökségi honlapnak mindenekelőtt gyors és hatékony kommunikációs eszközként kell funkcionálnia. A legfőbb tartalmi követelmény, hogy közvetítse az elnökség céljait és eredményeit, ezenkívül tartalmazni fog "egy kis országpromóciót". Rámutatott, ez utóbbit nem szabad túlzásba vinni, ugyanis nem turisztikai oldalról van szó; ezt a feladatot elsősorban kulturális elemek elhelyezésével fogják megoldani.

Rácz Péter elmondta, hogy a problémamentesen működő belga honlap testreszabásához megvizsgálták a korábbi elnökségi oldalakat és felmérték a célközönséget. A legfontosabb célközönséget az újságírók alkotják, de a sajtón kívül a diplomaták és szakértők, továbbá az "egyszerű látogatók" szempontjait is figyelembe vették. Elmondta, hogy napi 10-20 ezres látogatottsági mutatóra lehet majd számítani.

A fejlesztés legfőbb elvei között említette a könnyen kezelhető felület kialakítását, az egyszerű navigációt. Az is fontos cél, hogy - bár hivatalos, intézményi oldalról van szó - látványos, szerethető felületet hozzanak létre, ahol a felhasználók otthonosan érezhetik magukat.

A honlapfejlesztők vezetője bemutatta a honlap kezdőoldalának vázlatát. Az oldal felső, rögzített eszközsávjában lehet egyebek között nyelvet váltani, betűméretet változtatni, és onnan lehet előhívni a kommunikációs eszközöket és a főbb közösségi megoldásokat.

Az oldal az aktuális hírek, események mellett statikus, például az EU-t és Magyarországot bemutató elemeket is tartalmaz. A honlap fogyaszthatóságát fogják szolgálni a színes elemek, köztük magazinjellegű írások, ez utóbbi modulok a honlap alján kapnak helyet. A jobboldali sávban kaphat helyet a kulturális blokk. Mint elmondta, el akarják kerülni, hogy az EU-elnökségi oldalra látogatók azt unalmasnak találva 2-3 kattintás után továbbálljanak.

Rácz Péter az MTI-nek elmondta: a honlapnak egy vagy több belső, külügyminisztériumi bloggere lesz, és a legismertebb, véleményformáló magyar bloggerek, köztük politológusok, szakértők blogjaihoz vezető linkeket is elhelyeznek az oldalon. Az a szándék, hogy a hivatalos EU-elnökségi kommunikáció mellett a politikai spektrum minden részét képviselő bloggerek is hangot kapjanak - tette hozzá.

A szakértő azt is elmondta: részben a korábbi elnökségek hagyományai alapján négy-öt Twitter-csatornát fognak megnyitni; az EU-elnökségi szóvivőknek lehetőségük lesz, hogy ezeken a csatornákon személyesebb, könnyedebb kommunikációt folytassanak.

Kiss Márton, a honlapfejlesztési projekt műszaki vezetője elmondta: a nyílt forráskódú, ingyenes Drupal tartalomkezelő rendszert használó belga honlap átvételének az a nagy előnye, hogy nem kell valamely külföldi cégnek magas licenc-díjat fizetni. Azt is
előnynek mondta, hogy a Drupalt más országokban is sikerrel alkalmazzák intézményi szinten, például a washingtoni Fehér Ház honlapja is ezt a rendszert használja.

A Külügyminisztérium az MTI-t korábban úgy tájékoztatta: a honlapon az elnökséggel kapcsolatos hírek és háttéranyagok lesznek olvashatók, de a hivatalos közleményeken, dokumentumokon kívül az elnökségi mindennapok is megjelennek majd országpromóciós elemekkel. A szervezők törekvése szerint az olvasók olyan kulisszatitkokat is megtudhatnak majd, hogy mi szerepel a díszvacsorák menüjén és milyen kulturális eseményeken vesznek részt az EU-elnökség vendégei.

A magyar EU-elnökség weboldalán - a www.eu2011.hu címen - egyelőre csak az a tájékoztatás olvasható magyar, angol és francia nyelven, hogy Magyarország 2011. január 1-jétől látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

Kulcsszavak: közigazgatás EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05