SC 10: kínai szuperszámítógép a Top 500 ranglista élén

Széll Zoltán, 2010. november 22. 13:52

Az elmúlt héten New Orleansban (Louisiana, USA) rendezték meg az SC 10 Supercomputer konferenciát és kiállítást. Ebből az alkalomból idén már másodszor bocsátották ki a Top 500 szuperszámítógép rangsort, amelynek élén nagy meglepetésre egy kínai masina áll, de még a harmadik helyet is kínai szuperszámítógép szerezte meg. Az első öt helyen álló szuperszámítógép teljesítménye meghaladja az 1 PFLOPS-t (petaflopst), míg együttes teljesítményük több mint 7 PFLOPS-t.

A legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépek érdekessége, hogy közülük több hibrid, azaz a hagyományos nagy teljesítményű többmagos CPU-k mellett, sokmagos NVIDIA vagy AMD GPU-t is tartalmaznak A sokmagos GPU-k jelentős mértékben növelik a szuperszámítógépek teljesítményét, ugyanakkor töredékére csökkentik energiafelvételüket és ezzel üzemeltetési költségüket, vagyis energiát és pénzt takarítanak meg.

A Top 500 ranglista első helyezettje a kínai „National Supercomputer Center”-ben (Tianjin) a nyáron  üzembe helyezett Tianhe-1A szuperszámítógép, amelynek csúcsteljesítménye Fortran matrix math benchmark teszttel 4,7 PFLOPS, míg a Linpack teszttel 2,56 PFLOPS átlagteljesítményt produkált. A Tianhe-A1 szuperszámítógépben a magok egyharmada CPU, kétharmada GPU mag.

A Tianhe-1A nasinát 7168 szerverből állították össze, melyek mindegyike két 2,93 GHz-es Intel X5670 Xeon hatmagos processzort és egy NVIDIA Tesla M2050 ventilátor nélküli GPU társprocesszort tartalmaz. A sokmagos CPU-k és GPU-k alkalmazásának eredménye, hogy ezt a rengeteg szervert mindössze 112 rack szekrényben sikerült elhelyezni. A tervezők a szerver csomópontokat az „Arch” kapcsolóval  kötötték össze, amely optikai és villamos kábeleket egyaránt támogat. Ez a hibrid konfiguráció kétirányú kapcsolatot biztosít 160 Gb/sec sávszélességel. A rendszer együttes sávszélessége 61 Tb/s

A Top 500 lista második helyezettje a Cray által fejlesztett és gyártott „Jaguar” XT5 szuperszámítógép az USA energiaügyi minisztériumának felügyelete alá tartozó „Oak Ridge National Laboratory” elnevezésű laboratóriumban működik. Ez a masina csak CPU magokat tartalmaz GPU magokat még nem. A Jaguar masina 224162 Opteron magot foglal magába. A 2,6 GHz-es órajellel működő magok együttes átlagteljesítménye Linpack teszttel 1,76 PFLOPS. Ez a Cray masina az AMD Opteron alapú pengeszerverek összekapcsolásához a SeaStar2+ nevű összeköttetést használja. Ezt az XT5 szuperszámítógépet rövidesen a 12 magos Opteron 6100 processzor alapú mikroprocesszorokat és az új „Gemini” XE6 összeköttetést tartalmazó XE6 szuperszámítóppel  helyettesítik.

A Top 500 lista harmadik helyezettje a szintén Kínában gyártott „Nebulae’, amely hatmagos Intel Xeon 5650 processzorokat és NVIDIA M2050 GPU-kat tartalmaz. A Nebulae masinát a National Supercomputer Center”-ben helyezték üzembe. Átlagteljesítménye Linpack teszttel 1,27 PFLOPS, elméleti csúcsteljesítménye ennél 43%-kal magasabb.

A Top 500 lista negyedik helyét a továbbfejlesztett Tsubame 2 gép foglalja el, amely Japánban a „Tokyo Technológiai Intezet”-ben dolgozik. A Tsubame 2 gép Hewlett-Packard  SL390 G7 szerverekből épül fel  A TiTech májusban jelentette be, hogy a Tsubame 2 szuperszámítógépet több mint 1400 ilyen HP szerverből kívánja felépíteni, melyek mindegyikéhez három NVIDIA M2050 GPU-t társítottak.

A Tsubame 2 masina a teszteken 73278 CPU és GPU maggal 2,29 PFLOPS csúcsteljesítményre volt képes, míg a Linpack tesztek során 1,19 PFLOPS átlagteljesítményt ért el.

Elődje, a Tsubame 1 Sun Microsystems x64 szervereket tartalmaz, melyeket több csomópontban Clearspeed lebegőpontos gyorsítókkal kombináltak  A Tsubame 2 Linux és Windows operációs felügyelete alatt futhat.
     
Az ötödik legnagyobb teljesítményíű szuperszámítógép a világon a Hopper. Ez egy Cray XE6 masina, amelyet a „National Energy Research Scientific Computing” központban helyeztek üzembe. A Cray XE6 szuperszámítógép az új „Gemini” belső összeköttetést tartalmzazza és az AMD 12 magos Opteron processzoron alapul. Ez a masina nem tartalmaz GPU magokat. A Hopper 153408 darab 2,1 GHz-es Opteron magot foglal magába, amelyek együtt 1,05 PFLOPS átlagteljesítményt (Linpack) szállítanak. A rendszer hatásfoka 82%.
 
A hatodik helyezett Bull Tera-100 szuperszámítógép átlagteljesítménye szintén 1,05 PFLOPS, de csúcsteljesítménye kicsit alacsonyabb mint az ötödik Hopperé.

Szakértők szerint az Intel és AMD x86, valamint AMD és NVIDIA GPU magok, továbbá 10 Gbit Ethernet vagy 40 Gb/sec InfiniBand határfelületek kömbinációjával a szuperszámítógépek teljesítménye 2012-ben elérheti az 50 PFLOPS-t.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05