VIDEOTORIUM néven oktatási-tudományos videomegosztó portál indult

forrás Prim Online, 2011. január 5. 14:17

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű Videotorium videomegosztó szolgáltatását (http://videotorium.hu/), amely a hazai felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál igényes és ingyenes internetes megjelenési lehetőséget. A Videotorium hazánkban az első oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portál, amely innovatív megoldásainak köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is az egyik legmodernebb ilyen típusú szolgáltatás.

A Videotorium természetesen jóval több kíván lenni, mint egy általános célú videomegosztó szolgáltatás. Az összességében igen jelentős elsődleges felhasználói közösség – mintegy 600.000 oktató, kutató és hallgató – nagy mennyiségű audiovizuális tartalmat állít elő, melynek megfelelő tárolására, bemutatására és kifinomult visszakeresésére eddig kevés igazán jó lehetőség állt rendelkezésre. A feltöltést, szerkesztést és visszakereshetőséget támogató speciális funkciók a tudományos igényű ismeretterjesztés és tartalommegosztás követelményeihez igazodnak. A felvételek megosztásán túl a feltöltőnek lehetősége van előadás diák csatolására és a felvételhez való szinkronizálására. A felvételek precíz leírását és tartalmuk feltárását könyvtári igényességgel megtervezett metaadat modell támogatja, amely a tudományos világban elvárt visszakereshetőséget biztosítja. A fóliák és dokumentumok teljes szövegű indexelése pontos és azonnali információ-hozzáférést tesz lehetővé az internetezők számára.

A portál a nemzetközi sztenderdeken alapuló, országos felsőoktatási-kutatási eduID föderatív authentikációs és authorizációs infrastruktúrára (AAI) építi a felhasználók azonosítását. A Videotorium továbbá szabványos metaadat-csere interfészt kínál a hozzá hasonló tartalom-aggregátorok (pl. intézményi videorepozitóriumok, nemzetközi portálok) számára, amely lehetővé teszi a Videotoriumban tárolt tartalmak más keresőrendszerekben való megjelenítését.

Az oktatás, a távoktatás és a távtanulás színvonalas támogatása mellett a Videotorium szerepet kíván vállalni a felsőoktatás-kutatás munkájának megismertetésében, a tudományos gondolkodás népszerűsítésében, ezen keresztül előmozdítva hazai oktatóink, kutatóink társadalmi elismertségét, a tudományos gondolkodás szélesebb körben való elfogadtatását. A gyűjtemény és szolgáltatás komoly szerepet játszhat tehát a hazai tudományos műhelyek eredményeinek közzétételében, s oly módon is fontos lehet, hogy azokat a külföldi hasonló szolgáltatásokkal megismertetheti, összekapcsolhatja.

A Videotoriumban már jelenleg is több mint 1100 órányi nyíltan hozzáférhető felvétel tekinthető meg a legkülönbözőbb témákban, az informatikától, a biológián át, a kozmológiáig. Számos szakmai és tudományos konferencia felvétele, Nobel-díjas tudósok előadásai, ismeretterjesztő előadások és szemináriumok felvételei nem csupán a felsőoktatási-kutatási szereplők számára bírnak jelentőséggel, de bárkinek lehetőséget adnak a tanulásra és önképzésre.

A fejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) TÁMOP 4.1.3 kiemelt projekt részeként kerülhetett sor.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09