Megjelent a Firefox 4.0

forrás Prim Online, 2011. március 22. 22:22

A sokáig fejlesztett, először novemberre ígért új Firefox ma végre hivatalosan is megjelent, és letölthető - egyebek között - a letoltes.com-ról.  A mostanában szinte hetente debütáló új böngészőverziók között a Firefox azért érdemel az átlagosnál picivel nagyobb figyelmet, mert  2008 óta a Mozilla Firefox Magyarországon piacvezető, és egyes felmérések szerint 2010-ben az európaiak nagy része is Firefoxot használ. Mint az a Prím Online-on március 9-én már megjelent, az új böngésző hivatalos premierje a Dokumentumszabadság Világnapján, március 30-án 18 órakor lesz az Uránia Filmszínházban.

Nézzük milyen meglepetéseket tartogat a Firefox 4.0!

A lapok kezelése továbbra is tökéletes, de még ezen is fejlesztettek a Firefox programozói. 

Az egyik legnagyobb változás, hogy a lapok hivatalosan is felköltöztek az URL mező fölé, így az effektív böngészési felület tovább nőtt. Emellett ezek a tab-ok új funkciót is kaptak, az App Tabs-nak hála a kedvelt oldalainkat fix megjelenésűvé tehetjük, így amikor elindul a böngésző, akkor azonnal betöltőnek. Ennek köszönhetően a levelezésünk, a közösségi oldalak mindig elérhetőek, és ráadásul még sok helyet sem foglalnak el a felső sávból, ugyanis csak a fav ikonjuk látszik. Az így rögzített lapok frissítéseiről is értesítést kapunk, mert a böngésző beszínezi a lap hátterét, ha új levelet kaptunk a Gmailen, új értesítőt a Facebookon vagy más webalkalmazásban.

 

A sok lappal dolgozók dolgozók számára újdonság, hogy a Ctrl+Shift+E billentyűkombinációval előhívható Lapcsoportok kezelőfelületen könnyen tudják menedzselni a már meglévő tabjaikat, akár csoportokba is rendezhetik őket. Ez a funkció Firefox Panorama néven is ismerős lehet és egy teljesen felhasználóbarát megoldást nyújt azok számára, akik rengeteg böngészőlap használata mellett is szeretnének könnyedén eligazodni, keresni a lapok között. A kicsinyítés és nagyítás effektusain keresztül megjelenő új munkaterületen kattintással és húzással hozhatunk létre új csoportokat, amelyeknek aztán nevet is adhatunk. Az elnevezett csoportokba a későbbiekben a böngészőfüleken jobb gombbal kattintva - a helyi menüből -áthelyezhetjük az aktuális oldalt is. Dupla kattintással bárhol, vagy a lapcsoport bal alsó sarkában lévő gomb révén új, üres lapot nyithatunk meg. A lapokat áthúzhatjuk a csoportokba vagy az alapterületre. Mind a lapcsoportokat, mind az egyedülálló lapokat átméretezhetjük. Az átméretezést és az áthelyezést a többi lapcsoport és lap automatikusan kezeli úgy, hogy az elfedést és a kilógást elkerüljék. A lapra kattintva a megadott lap jelenik meg, nagyítási effektuson keresztül.

 

A „Váltás erre a lapra” funkciót akkor használhatjuk, ha olyan lap címét kezdjük el beírni, amelyet már megnyitottunk egy másik lapon. A böngésző automatikusan felajánlja ilyenkor, hogy a már megnyitott webhely lapjára ugorva jelenjen meg az oldalt.

 

A „Firefox Sync” nevű szinkronizációs szolgáltatást beállításával a különböző eszközökön (akár mobilon is - bár itt megjegyezzük, hogy a mobil verziókra még néhány hetet kell várni) használt Firefox böngészőink között tudjuk szinkronizálni a beállításainkat, jelszavainkat, könyvjelzőinket, előzményeinket vagy akár megnyitott füleinket is. Az új funkciónak hála, ha különböző számítógépek között is mozgunk, mindig ugyanaz a böngésző fogad minket.

 

A Windowsban szokásos, de a böngészőkből kikopó menüsávot, már itt sem találjuk meg, helyette a Firefox Button gondoskodik arról, hogy onnan intézhessük a beállításainkat. Aki a régi elrendezést szereti, az az Alt gomb megnyomásával előhívhatja a hagyományos menüsort is.

 

A Firefox egyik legnagyobb versenyelőnyének számító kiegészítők  is kaptak egy ráncfelvarrást, melynek az egyik látható jele, hogy egy sokkal jobban kezelhető felületen menedzselhetőek. A kiegészítők, kiterjesztések, megjelenések, bővítmények a füles, grafikus megjelenésnek hála sokkal kezelhetőek, mint a korábbi változatokban.

 

A biztonság mindig is elődleges prioritást élvezett a Firefox böngésző fejlesztése során. Ez egyrészt jelenti a böngészőbe épített biztonsági funkciók nagyobb számát, valamint a programhibák kezelését is. A biztonsági hibajavítások gyorsan – akár pár napon belül – érkeznek, lehetőleg azok részletes dokumentálása és az ártó kódok megjelenése előtt.

 

Rengeteg webhely értékesít a weboldalaik látogatásával összefüggésben gyűjtött viselkedési adatokat online reklámcégek számára. A Firefoxban beállítható, hogy ezeket az adatokat – személyes szféránk védelmének érdekében – ne gyűjtsék böngészési szokásainkról. Megjegyezendő ugyanakkor, hogy ezen jelzés figyelembevétele jelenleg csak az érintett cégek jóindulatán múlik. Ugyanakkor a fejlesztők az olyan különleges dolgokra is ügyelnek, mint a meglátogatott webhelyek CSS linkjének védelme.

 

Az előzmények – időintervallumhoz kötött – törlése mellett most már lehetőség adódik arra, hogy az egy-egy webhelyhez kapcsolódó valamennyi információt egy kattintás segítségével töröljük az előzmények közül.

 

A manapság slágertémának számító Cross Site Scripting (XSS) és Cross Site Request Forgery (CSRF) támadásokkal szemben a Firefox 4 a Tartalombiztonsági Házirendet (Content Security Policy) vezeti be. A támadások lényege, hogy a sérülékeny weboldalba a támadó – teljesen hagyományos módon – tartalmat küld be. De ez a tartalom egy ártó weboldalt, kódot tölt be a megtámadott sérülékeny weboldalt meglátogató felhasználó böngészőjébe. A Tartalombiztonsági Házirend segítségével megadhatjuk azokat a külső webhelyeket, ahonnan a böngésző szkripteket tölthet be. Szkripteket nem használó weboldalak esetén a szkriptek végrehajtását teljes egészében le is tilthatjuk.

 

Nóvum a "Biztonságos HTTP-átvitel Kényszerítése" is. A szolgáltatás lényege, hogy a Firefox böngésző a nem biztonságos „http://” protokoll szerint indított lekéréseket is „https://” protokoll szerint próbálja felépíteni és erre vár egy megfelelő választ, amely megléte esetén a címet átírja „https://” címre, megakadályozva ezzel, hogy a támadó be tudjon ékelődni a felhasználó számítógépe és a webhelyet biztosító kiszolgáló közti adatcsatornába.

 

Nem újdonság, de fontos tudni, hogy a privát böngészési munkamenetben a Firefox nem tartja meg a böngészés előzményeit, a keresés előzményeit, a letöltés előzményeit, az űrlapok előzményeit, a sütiket, illetve az ideiglenes internetfájlokat. A letöltött fájlok és a könyvjelzők viszont megmaradnak. Ezt a módot a program a Firefox gomb kékre színezésével is jelzi.

 

A biztonsági kérdésekről visszatérve a böngészési tulajdonságokhoz, muszáj észrevennünk, hogy a sebesség is jelentősen javult, ráadásul a memóriát sem eszi annyira a Firefox, mint a régebbi verziókban. A gyorsulás egyik oka az új jagerMonkey javaScript motor, összességében az indulási idő, a grafikus renderelés és így a böngészési sebesség gyorsulásáról beszélhetünk. A JavaScript módosítások mellett most már a weben megjelenő 3D-s tartalmakkal is könnyen elboldogul a böngésző, amelyhez a számítógép grafikus kártyáját is képes használatba venni. 

 

Amit érdemes még megemlíteni az a HTML5 támogatás, illetve a  Windows 7 multi-touch rendszerét támogató megoldás.

Kulcsszavak: böngésző Firefox

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09