Nemzetközi kiberbűnözési lista: Magyarország továbbra is az élen

forrás Prim Online, 2011. április 6. 09:08

A Symantec legújabb internetbiztonsági tanulmányából kiderül, hogy az elmúlt évben rekordmennyiségű, 286 millió új vírust fedeztek fel, és további új trendek színesítik a kiberbűnözési térképet. A nemzetközi, összesített kiberbűnözési listán idén - a tavalyi évvel ellentétben - nem Magyarország végzett az első helyen, hanem az USA. Hazánk idén ugyanis a 22. helyre került.

Bár a tavalyi adatokhoz képest biztatóbb hazánk internetbiztonsági helyzete, fertőzött botnetek viszonylatában még mindig az élen járunk: Magyarország a 11. helyen végzett a nemzetközi rangsorolásban. Az EMEA régión belül továbbra is rajta vagyunk a régió 10 legfertőzöttebb országának listáján, ahol a 6. helyet foglaljuk el.

A Symantec felmérése rávilágít arra, hogy a vállalatokat célzó vírusok nem csupán gyakoriságban, hanem kifinomultságukban is különböznek elődeiktől. A vírusok jellemzően közösségi oldalakon támadnak és főként Java programokon keresztül keresnek sérülékenységeket, hogy sikeresen betörjenek a felhasználók számítógépes rendszerébe. Valamint a mobiltelefonokra fejlesztett vírusok száma idén kiemelkedően magasnak bizonyult.

2010 a célzott fenyegetettségek éve


Tavaly főként a Hydraq és a Stuxnet vírusok támadták a vállalatokat. Ezek az emblematikus vírusok nulladik napi sebezhetőségek kihasználásával törtek be a számítógépes rendszerekbe. A Stuxnetnek például sikerült 4 nulladik-napi sebezhetőséget is kihasználnia.

A vírusok célpontjában leginkább állami szervezetek, multinacionális vállalatok álltak, továbbá meglepően nagy mennyiségben támadtak kisebb cégeket is. A hekkerek a legtöbb esetben a vállalaton belül szemelték ki áldozatukat és a közösségi hálókon keresztül próbáltak beférkőzni az áldozat személyes rendszerébe. Ezek a fenyegetettségek a legtöbb esetben sikerrel jártak, még mielőtt az áldozatok megtehették volna a szükséges biztonsági intézkedéseket.

A tavalyi évben a célzott fenyegetések főként szerzői tulajdonok ellopására és fizikai károkra irányultak, de sokszor előfordult, hogy a felhasználók személyes információival is visszaéltek a kiberbűnözők. A jelentésből továbbá kiderül, hogy az adatfeltörésekkel a hekkerek több, mint 260 000 személyazonosságot loptak és használtak fel 2010-ben.

Közösségi hálózatok: termékeny terület a kiberbűnözésre

A közösségi platformok továbbra is növekvő népszerűségnek örvendenek, amelyek természetesen új vírusok megjelenését is magával vonzák. A vírusok leggyakrabban rövidített URL linkekben találhatóak, amelyek könnyen terjedhetnek emaileken, és honlapokon keresztül egyaránt. A Symantecnek tavaly több millió ilyen típusú adathalász vírust sikerült felfedeznie.

A támadók előszeretettel használják a hírfolyam (news feed) széleskörű elérési kapacitását, amely kedvez a vírusok gyors terjedésének. Egy tipikus támadás esetén a kiberbűnöző bejelentkezik a kiszemelt közösségi oldalra és az áldozat nevében küld rövidített linket, amely új státuszként jelenik meg a hírfolyamban.

A fertőzött honlapra irányító link, így gyorsan terjed az áldozat barátai között: egy perc alatt akár több száz, vagy ezer felhasználó válik áldozattá. 2010-ben a Symantecnek sikerült az efféle támadások 65 százalékát felfedeznie. Ezeknek a fenyegetettségeknek 73 százalékára a felhasználók átlagosan 11-szer kattintanak, 33 százalékára pedig akár 50-szer is.

Java alkalmazások a támadások új célpontjában

2010-re a kiberbűnözés történetében új fejezetet nyitottak a károkozó programok elterjedései, amelyek hozzájárultak a vírusok gyorsabb elszaporodásához. Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője szerint a tavalyi évben főként a Stuxnet és a Hydraq vírusok jellemezték a kiberbűnözési térképet. Ezek a vírusok gyakran használják ki a Java rendszerek sérülékenységeit. Tavaly az elkövetett fenyegetettségek 17 százalékát Java elleni támadások tették ki, kihasználva a program multiplatformos tulajdonságait.

2010-ben a Phoenix károkozó program felelt az internetes támadások többségéért. Ez a károkozó, társaihoz hasonlóan, exploit kódjával használja ki a Java rendszerek sérülékenységét.

A napi internetes támadások 93 százalékkal emelkedtek a 2009-es évhez képest, ezek közül a Symantec minden második és harmadik támadást sikeresen azonosított.

A támadások legújabb célpontjai: a mobiltelefonok

Az okostelefonok térnyerésével egyre népszerűbbé váltak a mobiltelefonokon elkövetett kiberbűnözések. 2010-ben egyre több károkozó programot fejlesztettek ki mobiltelefonokra, amelyeket már gyakran alkalmazásboltokban is árulnak.

Sajnos azonban a mobiltelefonok nem rendelkeznek olyan védelemmel, mint a személyi számítógépek, így a támadók gyakran kihasználják a hiányosságokat. A Symantec tavaly 163 olyan sérülékenységet fedezett fel, amelyeket a hekkerek gyakran kihasználnak. Az idei évben a kiberbűnözők több ezer okostelefon ellen intéztek támadást.

Kulcsszavak: security Symantec

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09