Nem versenyzünk az internettel, hanem kínáljuk (1. rész)

Beszélgetés Nagy Lászlóval, a díjnyertes nyíregyházi könyvtár igazgatójával

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 14. 10:35

"A Móricz Zsigmond Könyvtár és Művelődési Ház a helyi lakosságnak olyan eszköze legyen, amelyen keresztül hozzáférhet számos fontos dokumentumhoz, információkhoz, amelyekkel a XXI. századi, tudásalapú társadalom egyenrangú, tájékozott polgára lehet" - így jellemzi az egyik internetes oldalon található idézet a szabolcsi megyeszékhely intézményét. A Szabadság téren működő bibliotéka - úgy tűnik - teljesítette ezt a hitvallást: az oda betérő kultúrakedvelők számára a könyvek rejtelmei mellett már az audiovizuális világ és a világháló titkai is feltárulnak. A fejlődésről és a minősítés rögös útjáról Nagy László igazgatót kérdezte az MTI-Press munkatársa.

    - Mielőtt beléptem volna a könyvtár ajtaján, láttam, hogy az épület előtti téren több tizenéves vár a bejárat kinyitására és a bebocsátásra. Általános ez a tömeg a hétfő délutáni nyitás előtt, ennyire népszerű a korosztály körében az intézmény?

    - Valóban népszerű a könyvtár a fiatalok körében, használják a középiskolások és a főiskolások is. Véleményem szerint nem eléggé, többet kellene, de úgy tűnik, hogy újra erősödött a könyvtárhasználat: a legutóbbi adatok szerint ugyan kevesebb a beiratkozott olvasónk, de a meglévő olvasók intenzívebben használják a könyvtárat. Ebben az évben növekszik az olvasói létszám az előző évhez képest: októberben az elmúlt év hasonló időszakához képest nyolc százalékkal emelkedett a könyvtárhasználat. A nyíregyházi intézmény egyébként kiemelkedő forgalmat bonyolított a más megyei könyvtárakhoz képest az elmúlt időszakban.

    - Az internet térhódítása szinte korlátlannak tűnik. Hogyan veheti fel a versenyt a könyvalapú kultúrára építő intézmény a virtuális hálón lévő tartalmakkal?

    - Mi nem versenyzünk vele, mi magát a tartalmat kínáljuk. A bibliotékáknak ez az egyik óriási fejlődési lehetőségük: nem klasszikus könyvtárnak, hanem információközpontnak tekintjük magunkat, ahol mindenfajta információt fellelhető. Ez a szemlélet - különösen mióta ez az új épület lehetőséget ad rá - saját technológiát teremt meg: itt mindent megpróbálunk egybe gyűjteni, tárolni, egy keresőrendszer segítségével pedig szolgáltatni. Jelenleg egy igen nagy uniós fejlesztés zajlik a Móriczban, a projekt révén szeretnénk a nyomtatott és vizuális információt és a hanganyagot közkincsé tenni. Feldolgozzuk a Nyíregyházi Televízió huszonöt éves archívumát, a több mint félévszázados Nyíregyházi Rádió hanganyagait és a Kelet-Magyarország napilap nyolcvanas évekbeli cikkeit. Ezeket azonos hívószavakkal tudják majd elolvasni, meghallgatni és megnézni az olvasók az interneten. Az elérést ötven számítógép biztosítja az olvasók számára. Ezeken akár a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Magyar Nemzeti Filmarchívum tárába is bepillantást nyernek az érdeklődők, böngészhetik, nézhetik a különböző anyagokat. Azokat az anyagokat - legyen az rádióriport vagy tévéfilm -, amelyeket nem véd szerzői jog, terveink szerint az internet segítségéve bárki otthonában meghallgathat vagy megnézhet a katalógusunk révén.

    - Ha magát a hagyományos könyvkatalógust nézzük, hány könyv található a könyvtárban?


    - Közel ötszázezer kötet és folyóirat van a birtokunkban, ekkora ugyanis a kapacitásunk. A vásárlások mellett azért selejtezni is próbálunk a kevésbé használt vagy duplikált kötetekből. Ebből ötszáz a folyóirat, nagyobb rész könyv és feketelemez, CD, DVD és videokazetta, bár utóbbiból lecsökkent a készlet. A feleslegessé váló könyveket a lakosság részére megpróbáljuk olcsó áron értékesíteni: vigyék haza és olvasgassák.

    - Mai mércével véve is modern a belső és külső tere a könyvtárnak...

    - Az épületet 1975-ben adták át, a könyvtár hatodik éve működik itt. Az épület az eltelt évek alatt egy plusz szintet kapott, amelyet mi csak közösségi térnek hívunk. A régi épületünk a klasszikus könyvtári funkciót látta csak el, ebbe az ingatlanba próbáltuk belezsúfolni az információs technológiát. A közösségi térben  viszont megcéloztuk az iskolás kor előtti gyerekeket, ezért a felső szinten játszóházat alakítottunk ki, ahol zenebölcsitől kezdve számos más színtér szolgálja a gyerekek könyvtárba történő beszoktatását már hat hónapos kortól. A mellette található modern konferencia- és kamarateremben ismeretterjesztő előadásokat, zenei és olvasói esteket, könyvbemutatókat, valamint más kisebb rendezvényeket szervezünk.

    - Vidéki könyvtárként nehéz bekapcsolódni a jobbára Budapest által irányított kulturális vérkeringésbe. Milyen helyi kulturális értékekkel lehet felhívni az országos figyelmet Nyíregyházára?


    - Szerencsés helyzetben vagyunk, mert helyben sok szakirodalmi társaság, kulturális kör és egyesület tevékenykedik, ezek találkozóhelye pedig a megyei könyvtár. Mi adunk otthont a Bessenyei Társaság állandó kiállításának, itt működik a Móricz Kulturális Egyesület, emellett három nyugdíjas klub szervez ide rendezvényeket. Arra is próbálunk koncentrálni, hogy a megye íróin túl - főként nagy kampányok, a Ünnepi Könyvhét és az Őszi Könyvtári Napok idején - idecsalogassuk az elérhető nagyobb neveket is. A részvételükkel megtartott felolvasói estek, előadások és író olvasó találkozók a tapasztalatok szerint vonzzák a közönséget.

 

Folytatáshoz kattintson ide!

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05