Viselkedés alapú vírusszűrés uniós támogatással

forrás Prim Online, 2011. november 23. 10:05

Új technológia kifejlesztésébe fogott a VirusBuster csapata: a cél egy olyan proaktív védelmi megoldás kifejlesztése, amely a számítógépes károkozókat, kártékony kódokat viselkedésük alapján képes felismerni és semlegesíteni. A szoftvercsomag összesen 220 millió forintos fejlesztési tervéhez a cég a Közép-Magyarországi Operatív Program keretéből 74 millió forintos támogatását nyert el. Az elkészült megoldást a társaság nemcsak saját rendszereibe építi be, hanem más vírusvédelmi terméket gyártó cégnek is értékesíti.

"Az új technológia beépül majd az operációs rendszer funkciói közé és ezáltal lehetőséget biztosít a gépen futó alkalmazások tevékenységeinek megfigyelésére" − ismertette az új megoldás tervét Bozsó Julianna, a VirusBuster ügyvezetője. "Az új fejlesztés nem a kártékony kódok felépítésére koncentrál, hanem azokat elsősorban viselkedési jellemzőik alapján füleli le. Erre az ad lehetőséget, hogy az egyes károkozó családok alapvetően jól behatárolható tevékenységeket végeznek, amelyek a rendszerben zajló folyamatok és azok összefüggésein keresztül hatékonyabban tetten érhetők" − mutatott rá a cégvezető.

 

Az, hogy a megbízható, hasznos alkalmazások még véletlenül se akadjanak fenn a szűrőn, a fejlesztés során külön hangsúlyt kap, mivel a felismerési pontosság legalább annyira lényeges szempont, mint a felismerés maga. Ebből származik az alkalmazott megközelítésnek az a járulékos haszna, hogy csökkenti a szoftver teljesítményszükségletét is, ezzel kiküszöböli a felhasználó munkájára gyakorolt hatást. További sajátossága a szoftvernek, hogy az egyes technológiai komponenseket az adatbázissal együtt is lehet majd frissíteni. Bozsó Julianna hozzátette, ezt a megoldást két éve vezették be a hagyományos antivírus technológiájukban, amelynek köszönhetően a felhasználók védelmét a termékek külön frissítése nélkül is mindig a legaktuálisabb verzió látja el. Ezenkívül a viselkedési mintákat leíró adatbázis is napi szinten frissül majd, így a kártékony programok evolúciója is folyamatosan követhető.

 

A fejlesztés célja kettős, egyrészt az új megoldást a VirusBuster beépíti saját, végfelhasználóknak szánt it-biztonsági termékeibe, másrészt - a hagyományos antivírus területen szerzett piaci kapcsolatok alapján - értékesíteni szeretnék azoknak a nem technológiai gyártóknak, akik biztonságtechnikai termékeik fő funkcióinak alapjait más gyártóktól licencelik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09