IT Services Hungary: új K+F központ 70 új IT munkahellyel

forrás Prim Online, 2012. január 10. 15:01

Az IT Services Hungary a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében elnyert 314 millió forintos támogatás segítségével idén új K+F központot és ezzel 70 új munkahelyet hoz létre Budapesten. A jelenleg 2500 főt foglalkoztató IT Services Hungary − a T-Systems International leányvállalata és Magyarország legnagyobb informatikai szolgáltatója − a K+F területén is erősíteni kívánja hazánk versenyképességét. “Egyre erősödik az országok között a verseny a multinacionális cégek K+F központjainak kialakításáért, a vállalatok bevonása és támogatása éppen ezért elengedhetetlen.” - hangsúlyozta Ilosvai Péter, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Az IT Services Hungary 2010 nyarán uniós forrásból indította el telekommunikációs eszközök fejlesztését célzó K+F tevékenységét Debrecenben, melyet tovább bővít Budapesten a jelenlegi támogatás segítségével. A projekt során a vállalat informatikai kutatási-fejlesztési részleget indít fővárosi szolgáltató központjában, és 70 új, alkalmazott és kísérleti kutatási feladatokat ellátó pozíciót hoz létre a szolgáltatási folyamatok modernizálása és az ügyféligények még korszerűbb kiszolgálása érdekében. A projekt kiemelt területei közé tartozik a munkaállomások virtualizációja (VDI), az üzletmenet folytonosságát biztosító eszközök fejlesztése, a szervezeten belüli és szervezetek közötti együttműködés és kommunikáció hatékonyabbá tétele, valamint az önkiszolgáló funkciók modernizálása.

Ilosvai Péter kiemelte, hogy a vállalat az év folyamán további több száz új munkahely megteremtését tervezi különböző informatikai területeken, többek között az összes, széles körben alkalmazott szoftver- és hardverplatform SAP-rendszer szolgáltatásaira, távoli és helyi szerverüzemeltetésre, valamint hálózatmenedzselésre és hálózatfelügyeletre is keresnek szakembereket.

A Deloitte 2011-es tanulmánya szerint a magyar vállalkozások kevesebbet költenek K+F-re a régió más országaiban működő cégekhez képest. A kutatás nemzetközi tapasztalatai szerint a vállalatok hazánk és Lengyelország esetében átlagosan az árbevétel 0.9 százaléka alatti összeget, Szlovákia és Románia esetében jellemzően az árbevétel 0.9-3 százaléka közötti összeget, míg Horvátország és Csehország esetében az árbevétel 3 százaléka feletti összeget fordítottak a kutatás-fejlesztési tevékenységükre. Bár kiemelt kormányzati cél, hogy 2020-ig Magyarország GDP-arányos K+F ráfordítása 1.8 százalékra emelkedjen,  az elmúlt évtizedben egyértelmű növekedési tendenciáról nem beszélhetünk: a hazai kutatás-fejlesztési ráfordítások mértéke a régió országaitól elmaradva a GDP 1 százalékának környékén mozog.


Az ITSH a kezdetektől a tudásba fektet


A vállalat erősíteni kívánja az üzleti és az oktatási szektor egymásra hatását, és több olyan gyakorlatorientált képzési programot indított az elmúlt években, mellyel a jövő informatikusainak piaci elhelyezkedését már az iskolai évek alatt segíteni kívánja.

A cég együttműködik több felsőoktatási intézménnyel is. Informatikai specializációt indított a Debreceni Egyetemen, majd 2012 januárjában a Miskolci Egyetemen is elindította az ún. Train IT kurzust, mely nem informatikai végzettségű, nyelveket beszélő érettségizetteket és diplomásokat készít fel az IT Services Hungary Kft. debreceni szolgáltató központjában történő munkavégzésre. Emellett kapcsolatokat ápol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a Pécsi Egyetemmel és a Nyíregyházi Főiskolával is. A középiskolások orientálódását és szakmai fejlődését is segíti számos programmal, Debrecenben például évek óta kiemelten támogatja a Mechwart András Szakközépiskolát, ahol ITSH osztály is indult.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05