Az űr- és az autóipar eszközeinek tesztelésére is alkalmas a magyar laboratórium

forrás Prim Online, 2012. február 9. 08:53

Folyamatosan bővül a Dunaújvárosi Főiskola Élettartam-kutató laboratóriumának gépparkja. A felsőoktatási intézmény mára már hazánk legnagyobb rázógépével és az egyik legjelentősebb méretű hő-sokk gépével rendelkezik. A fejlesztéseknek köszönhetően a szakemberek a visszapillantó tükrök tesztelésétől az űrkutatási eszközök öregítéséig végeznek kutatásokat.

A különböző termékeket gyártó vállalatok egyik fő célja, hogy a lehető legtöbb és legpontosabb információ birtokában legyenek az eszközök, berendezések élettartamáról. A berendezések öregedésének és károsodásának mértékét statisztikákkal, hasonló termékek viselkedésének megfigyelésével, vagy mesterséges öregítéssel (gyötréssel) próbálják meghatározni. A Dunaújvárosi Főiskola Élettartam-kutató laboratóriuma jelenleg hazánk legfejlettebb gépparkjával rendelkező létesítménye, amely már négy éve kutatja a különböző berendezések és alkatrészek élettartamát.

A mesterséges öregítésben élenjáró intézmény folyamatosan bővíti eszközeit, két rázógépe közül az egyik a legnagyobb hazánkban. A klímakamrával felszerelt berendezés maximálisan 600 kg-ot tud megmozgatni, egyszerre akár 16 csatornáról lehetséges a rázási folyamat szabályozása. A géppark továbbá az ország egyik legnagyobb méretű hő-sokk gépével bővült, amelynek hűtött és fűtött terei egyenként 300 literesek.  

A laboratórium - melynek létrehozását a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyára támogatta - kezdetben a cég által gyártott autóipari elektronikus egységek öregítését végezte, valamint az ott előállított autóalkatrészek élettartamának tesztelésén dolgozott. A kutató bázis indítását követően, a folyamatos beruházásoknak köszönhetően egyre több és sokszínűbb ipari szegmenstől kap megrendelést a főiskola: ma már a BME Áramlástan Tanszékétől az autó tükör gyártón át, az ESA-ig különböző ipari szereplők adnak feladatokat a főiskolának.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09