Megalakult az Európai Néppárt Kiberbiztonsági Tanácsadó Testülete

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 28. 09:36

Megalakult Brüsszelben hétfőn az Európai Néppárt Kiberbiztonsági Tanácsadó Testülete, amelynek három EP-képviselő tagja között van Hankiss Ágnes (Fidesz).

   A találkozót követően a magyar képviselő - mint közleményében kiemelte - egy átfogó európai kiberbiztonsági stratégia fontosságára hívta fel figyelmet. Rámutatott, hogy a tagállamok eltérő védelmi képességeiből adódóan szükség lehet testreszabott fejlesztési és felkészítési programokra.
    A bizottságban helyet kapott többek között az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség, az Europol, az EU külügyi szolgálata, az Európai Bizottság és az Európai Tanács, a német belügyminisztérium, valamint a magánszektor fontos szereplői. A tanácsadó testület fő célkitűzése a döntéshozók és a szakértők közötti folyamatos eszmecsere biztosítása, s az átfogó európai kiberbiztonsági stratégia kidolgozása. A közös politika homlokterében áll az információcsere, a kritikus infrastruktúrák védelme, a nemzeti hálózatbiztonsági központok megerősítése és az együttműködés előmozdítása a katonai és a belbiztonsági szereplők, valamint az állami és a magánszektor között.
    Hankiss Ágnes hangsúlyozta, hogy az egyes tagállamok igen eltérő képességekkel rendelkeznek a védekezésben. Ezért át kell gondolni, hogyan lehet segíteni a felkészülésben azokat, akik még nem rendelkeznek a védekezés leghatékonyabb és legkorszerűbb eszközeivel.
    A "gyöngébb láncszemek" a közös védelmi erőfeszítéseket is veszélyeztethetik - mutatott rá.

Kulcsszavak: security politika

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05