Továbbra is támadnak a „böngésző” vírusok

forrás Prim Online, 2012. április 16. 09:27

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. Már az előző hónapban is előkelő helyen szerepeltek a toplistán az internetes böngészés közben jelentkező különféle kártevők, és a márciusi adatok tükrében kijelenthetjük, ez a trend folytatódni látszik. A tízes listán ezúttal három JavaScriptes kártevőt is üdvözölhetünk, vannak köztük régebbi ismerősök, de új szereplők is.

Az e havi egyik újonc az a JS/Agent trójai, amely internetes böngészés közben a leggyakrabban használt böngészők, pl. az Internet Explorer, Mozilla Firefox vagy Opera alatt egy párbeszédablakot jelenít meg, amelyben arra kéri a felhasználót, vásároljon meg különféle termékeket illetve szolgáltatásokat. Érdekes módon, amennyiben a vásárlás valóban megtörténik, a kártevő eltávolítja magát a számítógépről. Ha nem tud minket rábírni, hogy vegyünk valamit, akkor kezd bele kártékony tevékenységébe, lehetetlenné téve a böngészést. Elemzők szerint ez a fajta JavaScriptes kártevő nagy valószínűséggel egy másik kártékony program része lehet, mindenesetre a márciusi adatok alapján a korábbi 90. helyett egy huszárvágással az ötödik helyre lépett elő. Másik új szereplőnk a hetedik helyre került Win32/Sirefef, egy olyan trójai, amely titokban és kéretlenül átirányítja az online keresőmotorok eredményét különféle adwareket tartalmazó weboldalakra.

2011. május óta nem volt toplistás a JS/Redirector nevű trójai, amely most a tízedik helyre ugrott. Egy olyan kártékony JavaScript-ről van szó, amely lefutva kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsó ajtót is nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról. Idén januárban hallottunk utoljára a JS/Iframe trójairól, akkor a kilencedik helyen szerepelt, mostanra a hatodik helyre kapaszkodott fel. A JS/Iframe.AS trójai észrevétlenül átirányítja a böngészőt egy kártékony kódot tartalmazó weboldalra. A kártevő program kódja általában szabványos HTML oldalakon belül, annak belsejébe beágyazva található.

Jól láthatóan egyre inkább előre törnek azok a különféle JavaScriptes kártevők, amelyek ellen naprakész operációs rendszer és alkalmazás programok mellett friss vírusirtóval és szkripteket blokkoló böngésző kiegészítőkkel - például NoScript - védekezhetünk hatékonyan.

Az ESET által összeállított havi Global Threat Trends Reportban kiemelt helyen szerepel egy felmérés, amelyet az írországi ESET végzett az internetező felnőttek körében. Ebben arra keresték a választ, hogy milyen online tartalmak azok, amelyek a férfiak és a nők érdeklődését felkeltik, s őket kattintásra késztetik. A vizsgálat pozitív eredménye, hogy a megkérdezettek 49%-a egyáltalán nem kattint semmilyen csali tartalomra, ami már önmagában örvendetes eredmény.



A felmérés eredményét összegző grafikonon látható, hogy pontosan milyen tartalmak esetében mentek lépre a legtöbben. Az ingyen ajándék, a könnyű pénz vonzotta a legtöbbeket (29%), de a különféle katasztrófák hírei (disaster news) is hatékony kattintásmágnesként szerepeltek. A szabadon letölthető zene- és filmek ígérete, valamint a hírességekkel kapcsolatos pletykák is csábítóan hangzanak az átlag felhasználók számára. A felmérésből adódó következtetéssel - miszerint mindig gondolkodjunk, mielőtt bármire kattintanánk – a Sicontact munkatársai is mélyen egyetértenek.

 



A folyamatosan szakmai érdekességekkel frissülő antivirus blogon (http://antivirus.blog.hu/) márciusban szó esett a WordPress tartalomkezelő rendszerek sebezhetőségéről, és az ezt kihasználó, tömegesen terjedő kártevőkről. A rendszeres és naprakész frissítést nem csak a vírusirtóra és az operációs rendszerre kell alkalmazni, hanem minden használt rendszerünkre, így a CMS alkalmazásokra is.


Részletesebben a témáról:
http://antivirus.blog.hu/2012/03/09/tobb_ezer_wordpress_oldalt_fertozodott_meg

Ugyancsak terítékre került a blogon az ESET szakemberei által leleplezett grúziai botnet hálózat ügye, valamint egy Android platformon megjelent és titokban emelt díjas SMS-eket küldözgető trójai játék is. Érdemes lehet ebben az esetben is valamilyen biztonsági alkalmazást használni, a témával kapcsolatban sokaknak jó hír lehet, hogy az ESET Mobile Security már elérhető Android OS-re is.
http://antivirus.blog.hu/2012/03/23/gruziabol_szeretettel
http://antivirus.blog.hu/2012/03/02/eset_vedelem_androidra
 

Kulcsszavak: security vírus NOD32 Eset

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50