Vírusokkal termeltettek elektromosságot a Berkeley kutatói

MTI Sajtóadatbank, 2012. május 16. 08:17

Mindennapi tevékenységünkből, akár lépéseinkből nyerhetünk a jövőben elektromos energiát amerikai kutatók új technológiájával, amelyben génmérnökséggel létrehozott, töltéssel bíró vírusok alakítják át elektromossággá a mechanikus energiát.

Képzeljük el például, hogy sétálásunkkal töltjük fel telefonunkat a cipőtalpunkba ágyazott papírvékonyságú generátorral. Ezt a ma még futurisztikus forgatókönyvet segít megvalósítani a Berkeley Lab (az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriuma) kutatócsoportja, amely újonnan kidolgozott eljárásában emberre ártalmatlan vírusokat használt fel arra, hogy a mechanikus energiát átalakítsák elektromossággá.
    Tesztdarabként felépítettek egy generátort, amely egy kisméretű folyadékkristályos kijelző működtetéséhez elegendő energiát termel. Génmérnökséggel "méretre szabott", azaz töltéssel bíró vírusokkal vontak be egy bélyeg nagyságú elektródát, amelynek nyomkodásakor elektromos energia keletkezik. Generátoruk az első, amely egy biológiai anyag piezoelektromos tulajdonságát használja fel elektromosság termelésére - írta közleményében az intézet (http://newscenter.lbl.gov).
    A fejlesztés mérföldkőnek számít olyan miniatűr eszközök kidolgozása felé, amelyek mindennapi tevékenységeink energiáját hasznosítják, például az ajtócsukásét vagy a lépcsőzését. Mivel az alkalmazott M13 bakteriofág vírus rendezett filmmé szerveződik össze, egyszerűbben működő mikroelektronikai eszközöket is készíthetnek a módszerrel.
    A tanulmányt a Nature Nanotechnology című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették a kutatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05