Visszavette a trónt az Autorun vírus

forrás Prim Online, 2012. június 19. 15:13

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. A 2012-es májusi lista érdekessége, hogy az Autorun minden erőfeszítés dacára visszatért az első helyre.

Minden ellen,- és óvintézkedés dacára visszavette a trónt az elmúlt hónapokban második, illetve harmadik helyre csúszott, előtte nyolc hónapig listavezető Autorun. A vírus terjedéséről tudni kell, hogy külső adathordozókon terjed, ami lehetővé teszi, hogy a legváratlanabb helyeken bukkanjon fel, így nem csak a megszokott USB kulcs, memóriakártya, külső merevlemez, hanem fényképezőgép, vagy éppen MP3 lejátszó is könnyen jöhet szóba, mint a fertőzés forrása. A vírus ellen való védekezéshez arra lenne szükség, hogy a felhasználók teljesen kikapcsolják a külső adathordozók automatikus futtatását Windows operációs rendszer alatt. Ám úgy tűnik, sokan nem törődnek ezzel a veszélyforrással, vagy pedig nem szívesen mondanak le erről a kényelmi funkcióról. Éppen ezért lehet jó hír, hogy az ESET NOD32 Antivirus illetve ESET Smart Security csomag verzióban - immár a vállalati csomag részeként is megjelentek - külön figyelmet szenteltek a fejlesztők a hordozható médiák még hatékonyabb ellenőrzésére, ezért mindenfajta cserélhető USB eszköz, CD illetve DVD lemezek használatba vétel előtti vizsgálata még részletesebben beállítható, illetve blokkolható lett.

Visszatért két korábbi kártevő, egyikük a Win32/Ramnit, amely a 2011. novemberében tudott utoljára az első tízbe bekerülni, most éppen a tízedik helyen található. Ez a fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is tesz kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben, és ha rést talál, úgy fertőzése nyomán a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetősége.

Másik visszatérő vendég a Win32/Sality, amely a nyolcadik helyen zárta a májust. A Win32/Sality egy polimorfikus (alakváltó kóddal rendelkező) fájlfertőző vírus, amely futtatása során olyan Registry bejegyzéseket készít, amelynek segítségével arról gondoskodik, hogy minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. Fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a biztonsági, vírusvédelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Az ESET Global Trends Report ehavi kiadása külön fejezetet szentelt a Flame vagy SkyWiper nevű állami kártevőnek. Május végén kapta fel a hírt a sajtó, hogy felfedezték ezt a rosszindulatú kódot, ám pár nap után már azt olvashattuk a Washington Postban, miszerint amerikai és izraeli kutatók munkája a kód, amelyet maga Obama rendelt meg, és célja az iráni nukleáris munkálatok kikémlelése, akadályozása. Emlékezetes, hogy annak idején az ESET igen részletesen elemezte a szintén iráni létesítményeket támadó Stuxnet kódját, vizsgálatainak eredményét pedig egy 85 oldalas összefoglalóban hozta nyilvánosságra. A téma kapcsán nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy nincsen jó vírus, vagy hasznos kártevő, és óriási tévedés azt, hinni, ha a politikusok egyszer kiengedik a szellemet a palackból, és akkor azt majd később vissza lehet gyömöszölni. Jól láthatóan minden esetben elfajulnak a dolgok. Az a pakisztáni testvérpár sem gondolta volna, hogy 25 évvel a floppy lemezüket védeni akaró Brain vírusuk elkészítése után mára 70 milliónál is több kártékony kód veszélyezteti világszerte a számítógépeket.

- Egyértelmű, hogy az ilyen államilag támogatott digitális terrorizmus helytelen út, rendkívül veszélyes gyakorlat az, ha kártevőkkel és kémprogramokkal kívánják a szereplők legyőzni a politikai ellenfeleiket. Mert, ahogy minden kártékony kód előbb-utóbb nyilvánosságra kerül és közismert lesz, azonnal felhasználják, módosítják, másolják, ingyenesen terjesztik, vagy éppen eladják, a lényeg, hogy nem tartható kordában, és idővel nem csak az eredeti célcsoportokra, hanem már mindenkire nézve veszélyes további tömeges átiratokban, változatokban tér vissza. Az ESET folyamatosan és keményen dolgozik azon, hogy mind a magánfelhasználóit, mind pedig a vállalati ügyfeleit minden fajta kártevő támadástól megvédje. – fejtette ki Béres Péter, a Sicontact vezető IT fejlesztője.

Az Antivirus blog májusi legfontosabb híreit áttekintve három témát is kiemelhetünk. A blog szót ejtett a sokáig támadhatatlannak hitt Macintosh gépeket széles körben támadó Flashback kártevőről, ami egy Java sebezhetőséget kihasználó és a fertőzött gépeket botnetes hálózatban kihasználó kód. Az elmúlt hónapban az Apple a sarkára állt, és végre a korábbi 10.5 Leopard alá is kiadta a "Flashback Malware Removal Tool" biztonsági javítást.
http://antivirus.blog.hu/2012/05/17/a_leopard_is_megkapta_vegre_a_maga_tapaszat

Az igen gyakori Facebook-os átverések miatt érdemes rendszeres időközönként végignézni, és elvégezni biztonsági beállításaink felülvizsgálatát. Ehhez nyújt most részletes útmutatót az a poszt, amely képekkel igyekszik összefoglalni a legfontosabb privátszférát óvó adatvédelmi beállításokat. Aki folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag oldalához.

http://antivirus.blog.hu/2012/05/18/facebook_adatvedelmi_beallitasok

Az utazás közben, hotelekben történt hamis frissítésekkel kapcsolatos kártevő támadások kapcsán ajánl tudnivalót az Antivírus blog annak érdekében, hogy utazás közben sikerrel elháríthassuk a számítógépükre leselkedő különféle veszélyeket, és valóban a pihenésé lehessen a főszerep.
http://antivirus.blog.hu/2012/05/25/utikalauz_utazoknak
 

Kulcsszavak: vírus security Eset

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50