Magyar lány a világ első közösségi műholdjának felküldői között

forrás Prim Online, 2012. június 21. 06:53

Négy fiatal megépíteni készül saját nanoműholdját, hogy bebizonyítsa: az űrkutatás a hétköznapi emberek számára is elérhető. A csapat tagja az International Space University ösztöndíjasa, Kovács Réka, aki jelenleg a NASA Ames Research Centerében végzi szakmai gyakorlatát.

Négy fiatal megépíteni készül saját nanoműholdját, hogy bebizonyítsa: az űrkutatás a hétköznapi emberek számára is elérhető. A csapat tagja az International Space University ösztöndíjasa, Kovács Réka, aki jelenleg a NASA Ames Research Centerében végzi szakmai gyakorlatát. Az ArduSat lesz a világ első nyílt forráskódú műholdja, melynek fellövéséhez és további bővítéséhez a csapat a Kickstarter közösségi finanszírozási rendszerén keresztül keres támogatókat. A „befektetők” 500 dolláros adományokért már saját kísérleteket is végezhetnek. Az ArduSat magyarországi kommunikációjában az LWp Kommunikáció pro bono működik közre.

A Nemzetközi Űregyetemen tavaly ősszel találkozott négy fiatal, akik megfizethető lehetőséggé szeretnék tenni az űrkutatást: Peter Platzer, a korábban Wall Street-i befektetőként is dolgozó részecskefizikus, Joel Spark és Jeroen Cappaert űrmérnökök, valamint a gazdálkodással és piackutatással foglalkozó Kovács Réka. NanoSatisfi néven céget alapítottak, melynek projektje a világ első nyílt forrású műholdja, az ArduSat.

A projekthez könnyen, olcsón beszerezhető, nyílt forrású technológiát használnak a csapat mérnökei. Az ArduSat egy úgynevezett CubeSat szabványú miniatűr, 10x10x10 centiméteres, mintegy egy kilogramm tömegű egységből álló műhold, mely az Arduino elnevezésű nyílt forráskódú mikrokontroller hardvert használja telepített műszerei – például Geiger–Müller-számláló, különböző fénytartományokban működő kamerák, a fény teljes spektrumát elemző spektométer, a Spectruino, vagy a kozmikus sugárzást mérő bit-flip – kezelésére.

 



A műholdon mintegy 25 műszer számára áll rendelkezésre hely. A teljes lista a a Kickstarter profil FAQ részében tekinthető meg. A csapat várja a további ötleteket és javaslatokat a felszerelés kiegészítéséhez – de még az űrben megvalósuló kísérletekhez is.

Az ArduSat működését bemutató videó itt érhető el: http://youtu.be/cunWXI_UJe8

A tervek megvalósításához szükséges további 35 ezer dollárt a KickStarter közösségi finanszírozási rendszerén keresztül gyűjti a csapat, amelyhez sokszintű támogatási rendszert dolgoztak ki. A projekt szellemiségével összhangban a szponzorok a támogatás összegétől függően kapnak hozzáférést az Ardusat használatához.
-    10 és 300 dollár közötti adományok után például saját fényképek készíthetők az űrben, illetve személyes üzenetet küldhetünk a műholdon keresztül
-    500 dollár fölötti adományok után válnak hozzáférhetővé a különböző kísérleti csomagok, és akár saját megfigyelések is futtathatók a szenzorokkal
-    Az 1500 dollár fölötti kutatói csomagok a műhold összes műszeréhez és az azok által mért adatokhoz hozzáférhet a támogató. Ez a lehetőség különösen alkalmas lehet iskolák és kutatóintézetek számára, hogy viszonylag kis költséggel juthassanak hozzá a munkájukhoz szükséges egyedi adatokhoz

Néhány nap alatt már több mint 30 ezer dollárt gyűjtött a projekt, így a kitűzött összeghatárt hamarosan eléri a Kickstarteren – itt részletesen megismerhetők a támogatás keretében igénybe vehető szolgáltatások is. Ha a projekt sikerrel végződik, a csapat érdeklődők számára nyújtott képzéseket is indít, melyek egy-egy újabb műhold összeállításával és felküldésével zárul.

A projekt partnerei egyedi módon támogatják a NanoSatisfi elképzelését: a Discover Magazine például versenyt szervezett, melyen a legötletesebb kutatást, alkalmazást vagy játékot keresi az ArduSat számára. Érkezett már javaslat űrbéli geocachingről és a műhold kiválasztott oldalának hűtésére versenyt indító „Satellite Heat Warról” is. A verseny nyertese – ötlete megvalósulása mellett – 1500 dollár értékű kutatói csomagban is részesül.


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05