Kis-Kovács Vilmos kalandjai, avagy hogyan hálózzuk be új kisvállalatunkat?

forrás Prim Online, 2012. július 18. 07:50

Kis-Kovács Vilmos új kisvállalkozást indított – épp úgy, mint sok más sorstársa mostanában. Vilmos eddig alkalmazottként dolgozott szakfordítóként, ám most elérkezettnek látta az időt, hogy saját lábára álljon. Elintézte a cégalapításhoz szükséges papírmunkát, bérelt egy kellemes irodát, néhány új munkatárs felvételével pedig kibővítette az elvállalható nyelvek körét… aztán tanácstalanul megállt. „Min fogok dolgozni, hogyan küldöm el az anyagokat, milyen módon fogadom a megrendeléseket?” – kezdett gondolkozni. Szerencsére épp „kéznél volt” az ACE Telecom csapata, akik lépésről lépésre végigvezették a kisirodai hálózat felépítésének folyamatán.

Géptelenség dönteni?
Tíz éve még egyértelmű lett volna, hogy a munkatársak számával megegyező mennyiségű asztali számítógépet kell venni. Azóta viszont az árak mellett a munkavégzési szokások is megváltoztak. Ma egy középkategóriás notebook ára szinte megegyezik egy átlagos konfigurációjú asztali PC árszintjével, és hardveresen is közel áll azokhoz. Épp ezért a trendek már néhány éve afelé mutatnak, hogy a hagyományos munkavégzésre is valamilyen noteszgépet vásárolnak a felhasználók.

Nézhetjük levegőnek a vezetékeket?

Nem, illetve nem teljesen! Azt Vilmos is tudta, hogy ha megvannak a gépek, még mindig csak az út elején jár: ezek ugyanis még nem kommunikálnak sem egymással, sem pedig a világgal. A következő logikus lépés tehát a külső és belső alhálózat létrehozása volt. Azzal kapcsolatban azonban még bizonytalan volt, hogy ezeket a hálózatokat vezetékes, vagy vezeték nélküli technológiák alkalmazásával alakítsa ki. Számos érv szólt a vezeték nélküliség mellett, ám Vilmosnak be kellett látnia, hogy a működési biztonság érekében feltétlenül szükséges, hogy a hálózat alapjait vezetékes megoldásokkal teremtse meg. Annál is inkább, mert tudta, hogy szerverre is szüksége lesz, melyen a fájlokat tárolhatja, a levelezését bonyolíthatja vagy adatbázisait kezelheti. Egy komoly szervert pedig még mindig nem szabad vezeték nélkül csatlakoztatni a céges hálózathoz. Ugyanakkor a lehetőség ekkor is adott, hogy a szervert egy vezeték nélküli eléréssel is rendelkező hálózati csomópontig vezetjük el kábellel, biztosítva hogy a kliensgépek akár WiFi kapcsolattal is csatlakozhassanak.

Az irodán belüli szabadabb mozgás érdekében a hordozható számítógépek kommunikációjához használhatunk WiFi hozzáférési pontokat is. Ezek az eszközök elősegítik, hogy a notebookok a belső hálózathoz és persze az internethez is csatlakozzanak, mégsem jár helyhez kötöttséggel. A WiFi eszközök hatókörén belül szabadon mozoghatunk, kapcsolatvesztés nélkül mehetünk át saját asztalunktól a tárgyalóba, vagy akár az ebédlőbe is.

Egyéb kiegészítők – például nyomtatók, szkennerek, vagy hálózati adattárolók (NAS-ok) között találhatunk vezetékes, illetve vezeték nélküli kapcsolatra képes változatokat is, így könnyen eldönthetjük, az iroda elrendezése, a kényelem és a praktikum szempontjait figyelembe véve milyen eszközökkel tarkítjuk a céges hálózatot.

Miből folyik az internet?
A számítógépek megvásárlása és a hálózati kapcsolatok kiépítése után egy alapszintű kisirodai környezet kialakításához már csak arra van szükség, hogy a belül jól felépített hálózat a nagyvilág felé is utat találjon: kell tehát egy jól működő internet-kapcsolat. A világ itt is nagyot fordult, hiszen korábban talán egyértelmű lett volna – a hűségidőt megkövetelő – ADSL vagy más kábeles szolgáltatás megrendelése, ma viszont már sok évig tartó elköteleződés nélkül választhatunk mikrohullámú kapcsolatot, akár bérelt vonalat is.

Kis-Kovács úr örömmel látta, hogy az ACE Telecom honlapján megkönnyítik a döntését, hiszen rövid videók segítik kiválasztani a fordítóiroda számára ideális internet szolgáltatást. Vilmosnak megtetszett a DataCargo, mivel kiépítéséhez nincs szükség vezetékes telefonvonalra, a kapcsolat pedig szimmetrikus – nincs tehát jelentős különbség a le- és feltöltés sebessége között. Rögtön ajánlatot is kért, a szakemberek pedig röviddel ez után, a díjmentes műszaki felmérést követően, kiépítették a fordítóiroda internet kapcsolatát.

Kis-Kovács úr és munkatársai máris elkezdhették a munkát. Persze Vilmos is tudta, hogy ezzel még csak az alapokat teremtette meg, ezért a gondolatai már az újabb fejlesztések és lehetőségek irányába kalandoztak…
 

Kulcsszavak: hálózat ACE Telecom

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50