A Google megtanult magyarul: az androidos okostelefonok már magyarul is értenek

forrás Prim Online, 2012. augusztus 18. 14:17

A Google hangalapú keresés mostantól újabb 13 nyelven – köztük magyarul is – elérhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy újabb 100 millió ember használhatja anyanyelvén a Google hangalapú keresést Android rendszerű mobiltelefonon.

A most bejelentett újításnak köszönhetően magyarul is kényelmesebbé, még gyorsabbá és egyszerűbbé válik a Google kereső használata. Elég csupán kimondani a keresett szót, kifejezést, és a Google kereső máris listázza a találatokat. A funkció androidos okostelefonokon érhető el, használata pedig különösen hasznos lehet útközben vagy zsúfolt tömegközlekedési eszközökön.

A Google mérnökei már évek óta foglalkoznak beszédfelismeréssel. Azonban a különleges szabályrendszerrel és kiejtéssel rendelkező nyelvek tőlük is különleges megoldást követelnek. Általában amikor egy-egy újabb nyelvet tanítanak meg a Google hangalapú keresőnek, az első lépésként is több százezer kifejezés összegyűjtését jelenti. Emellett a mérnökök most még anyanyelvi segítséget is bevetettek, a különleges szabályrendszerű nyelveknél több ezer szó kiejtését kérték az adott nyelveket anyanyelvükként beszélő önkéntesektől. Ezek után olyan gépi tanulási folyamatot hoztak létre, mely képes a már kapott adatok alapján megjósolni más szavak kiejtését is. A Google hangalapú keresése pedig annál pontosabb lesz minél többen használják, köszönhetően a vállalat felhő alapú modelljének.

A Google hangalapú keresése Android 2.2 vagy újabb androidos okostelefonon közvetlenül a Google keresőben látható mikrofon jelzésre kattintva érhető el, régebbi telefonokon pedig a Google Play-ből a Voice Search alkalmazást letöltve működik. A hangalapú keresés egyszerre csak egy nyelven keres, a keresés nyelvét a beállítások menüben lehet kiválasztani, átállítani.

Szintén megkönnyíti a magyar nyelvű keresést, hogy a Google keresője – kísérleti funkcióként – 26 másik nyelvvel együtt már a magyar nyelvű kézírást is felismeri okostelefonon és tableten. Így nem szükséges az apró gombokat keresni a képernyőn, a keresett szót, kifejezést akár az érintőképernyőre ujjal írva is megadhatjuk. Ez jelen pillanatban Android 2.3 rendszerű és újabb okostelefonokon és Android 4.0 rendszerű és újabb tableteken valamint legalább iOS5-öt futtató készülékeken érhető el.
   

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05