Internet Hungary - Szalai Annamária: egyenlő hozzáférést kell biztosítani az információhoz

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 17. 07:25

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) feladata az információhoz, a tájékozódáshoz, a tudáshoz és a kulturális értékekhez való szabad és egyenlő hozzáférés lehetőségének biztosítása - mondta a hatóság elnöke kedden a siófoki Internet Hungary konferencián tartott köszöntőjében.

Szalai Annamária az állam feladatának nevezte azt is, hogy egyszerre biztosítsa a szabadság és az önrendelkezés jogát, valamint az internet tekintetében is érvényt szerezzen a jogos önvédelem elvének. Ezzel kapcsolatban említést tett a tudatos médiahasználat fontosságáról, valamint azokról a programokról, amelyek az interneten nyújtanak védelmet a felhasználóknak.

A hatóság elnöke az infokommunikációs piac szereplői előtt álló egyik legizgalmasabb problémának a hálózatsemlegesség kérdését nevezte, amely – mint mondta – a szabályozó szervek számára is rejteget kihívásokat. Hangsúlyozta: a probléma az új típusú internetes szolgáltatások és alkalmazások szabad megválasztása és a hagyományos szolgáltatók, az internet hozzáférést biztosító infrastruktúra tulajdonosok eltérő érdekei között van.

Szalai Annamária a kérdésben irányadónak nevezte az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének állásfoglalását, amely kimondja: minden olyan elektronikus kommunikáció, amelyet hálózaton keresztül továbbítanak, egyenlő elbánás alá kell hogy essen.

Az Európai Unió tartalomhoz való hozzáférés kapcsán rögzített elvárása pedig az, hogy a felhasználók hozzáférhessenek az információkhoz és terjeszthessék azokat, illetve használhassák az általuk választott alkalmazásokat és szolgáltatásokat – hangsúlyozta az NMHH elnöke.

"Az NMHH hitvallása, feladatértelmezése tehát nem lehet más, mint hogy ezen keretek között biztosítsuk az információs javakhoz való hozzáférés szabadságát, egyenlőségét, versenysemlegességét" – emelte ki Szalai Annamária.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09